Suroviny
- celé kuře (středně velké) cca 1,5 kg
- sůl 2 kg
- bílek 4 ks
- černý pepř (kuličky) 1 lžička
- olivový olej 4 lžíce
- citron 1 velký ks (nebo 2 malé ks)
- česnek 5 stroužků
- tymián (čerstvý) 2 hrsti
- hladkolistá petržel 2 hrsti
Recept
Pražma v solné krustě
Slavný recept francouzských rybářů zachová rybímu masu šťavnatost a spoustu přirozené chuti.
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 200 °C. Kuře opláchněte pod studenou tekoucí vodou a dobře ho osušte papírovými utěrkami. Kuličky černého pepře rozdrťte v hmoždíři.
- Hrst tymiánu dejte spolu s hrstí petrželky, olivovým olejem, stroužkem česneku a špetkou rozdrceného pepře do mixéru a rozmixujte dohladka. Prsty opatrně uvolněte kůži na prsou (nesmíte ji protrhnout) a připravenou bylinkovou pastu vmasírujte pod uvolněnou kůži, dovnitř a vně kuřete.
- Zbylé bylinky nasekejte najemno. Ve velké míse smíchejte kuchyňskou sůl se zbytkem pepře, nasekanými bylinkami, nastrouhanou citronovou kůrou (pouze žlutá část), bílky a 60 ml vody.
- Měli byste získat hmotu konzistence vlhkého písku, který by měl jít tvarovat. Citrony přepulte nebo rozčtvrťte a spolu se zbylými stroužky česneku jimi naplňte dutinu kuřete.
- Na dno velké pečicí mísy navrstvěte zhruba 2 cm silnou vrstvu vlhké soli, na ni položte kuře a na něj navrstvěte zbylou sůl tak, aby kuře zcela zakryla.
- Pečte v předehřáté troubě 2 hodiny. Po upečení nechte kuře 15 minut odpočinout a poté například s pomocí paličky rozbijte solnou krustu. Kuře kompletně očistěte od soli, odstraňte kůži a ihned podávejte. Nejlépe chutná s vařenými bramborami a zelným salátem.