Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře na zázvoru – Gà rang gừng
Pokud preferujete jiné části masa než stehna, klidně je nahraďte, ve Vietnamu se takto často zpracovává celá drůbež.
Suroviny (4 porce)
- kuřecí stehna 1 kg
- čerstvý zázvor 50 g
- citrónová tráva 3 ks
- rybí omáčka 1 lžíce
- rostlinný olej 2 lžíce
- Sůl 1 lžička
- glutamát 1 lžička
- Voda 300 ml
- vařená rýže k podávání
Postup
- Maso buď ponechte v celku, nebo naporcujte na menší kousky, pak bude rychleji hotové. Zázvor oloupejte a nakrájejte nadrobno nebo ho nastrouhejte. Citronovou trávu nakrájejte na 5cm kousky a paličkou na maso ji rozklepejte.
- Do hrnce vložte maso, zázvor, citronovou trávu, rybí omáčku, olej, sůl a glutamát, promíchejte a nechte 30 minut odležet.
- Maso zprudka opékejte 5 minut pod pokličkou, odklopte a míchejte zhruba 5 minut, až zrůžoví. Přilijte vodu, přiklopte, ztlumte na střední teplotu a povařte 30 minut doměkka. Podávejte s rýží.
PRIMA TIP: Glutamát
Bílý prášek je nedílnou součástí asijské kuchyně a používá se ke zvýraznění chuti. Jedná se o krystalickou formu sodné soli aminokyseliny obsažené v živých organismech. Přirozeně se vyskytuje v řasách, některých druzích hub, ve zralých rajčatech a sójových bobech. Jeho účinky na lidský organismus žádné vědecké studie nepotvrdily ani nevyvrátily. Spíš záleží na jeho dávkování. V Asii se běžně používá a asijským jídlům dodává tu pravou chuť. Klidně ho můžete vynechat, pokrm pak dochuťte solí a pepřem.
VietnamSKÁ
Kuchařka s rodinným příběhem
Lan a Tuan přijeli z Vietnamu do Čech před 20 lety s vidinou vydělat rychle peníze a vrátit se s nimi domů za pětiletým synem. Realita však byla naprosto odlišná a drsnější. Na jaře roku 2010 otevřeli ve Slavíkově ulici bistro Tuan & Lan Pho Vietnam a se svým domácím pho bo a dalšími autentickými vietnamskými recepty slavili okamžitý úspěch. Dnes mají restaurace tři a k tomu kavárnu Cafefin.
O své rodinné recepty se rozhodli podělit v kuchařce VietnamSKÁ, která vychází v nakladatelství Zdeňka Pohlreicha Sevruga. „Moc rád čtu kuchařské knihy s popisem životního příběhu kolegů restauratérů,“ prozrazuje Zdeněk Pohlreich. Autentické recepty doplňuje životní cesta Tuana a Lan, kterou oživují dokumentární fotografie ze současného Vietnamu. Lahodná jídla plná vůní a čerstvých surovin vás okouzlí svou jednoduchostí a lehkostí.
Vydává Sevruga, 399 Kč.