Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře Marengo
Patří k receptům s příběhem, který se ale všelijak mění – takže ani vaše případné úpravy by velkému Napoleonovi, na počest jehož vítězné bitvy u Marenga prý tento recept vznikl, nejspíš nevadily.
do 1 hodiny
4 porce
Další skvělé nápady, jak zpracovat úrodu rajčat, najdete v letním čísle časopisu Prima FRESH, které je v prodeji od 6. června:
Článek
Užijte si ty nejlepší prázdniny s letním číslem časopisu Prima FRESH!
Letní číslo časopisu prima FRESH nabízí pestrý výběr těch nejbarevnějších receptů plných chutí a vůní, které vám navodí správnou prázdninovou náladu. Najdete ho v prodeji...
Suroviny (4 porce)
- celé kuře, naporcované 1 ks
- Máslo 2 lžíce
- Olivový olej 2 lžíce
- houby, nakrájené 250 g
- cibule, nakrájená 1 ks
- česnek, rozdrcený 1 stroužek
- Bobkový list 1 ks
- čerstvý tymián 2 snítky
- suché bílé vino 60 ml
- zralá rajčata, nakrájená (nebo plechovka konzervovaných) 250 g
- řajčatový protlak 50 ml
- drůbeží vývar 120 ml
- hladkolistá petržel 2 snítky
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Porce kuřete osolte a opepřete. Máslo a olej rozehřejte v silnostěnném kastrolu a opečte v něm kuře nejprve kůží dolů dozlatova, trvá to asi 5 minut. Pak obraťte a opečte i z druhé strany. Přebytečný tuk z kastrolu slijte.
- Kuře posypte nakrájenými houbami a promíchejte, přidejte cibuli, česnek, bobkový list a tymián a nechte asi 5 minut smažit.
- Podlijte vínem a odškrabejte přípečky ze dna kastrolu. Přidejte rajčata, rajčatovou pastu, vývar a petrželku. Uveďte do varu. Kastrol přikryjte a kuře duste asi 10 minut.
PRIMA TIP: Kromě kuřete a rajčat není v tomto receptu nic pevně dáno – historky o tom, co vlastně všechno kuchař, poněkud ve stresu z generála, jemuž po drtivém vítězství značně vyhládlo, do pokrmu dal, se značně rozcházejí. Mluví se o olivách, racích, lanýžích… to vše je na severoitalském venkově k nalezení. A nic z toho už nám historie nepotvrdí ani nevyvrátí, takže i tuto verzi kuřátka od Marenga berte jako návod, jak se dobrat k osobitému kuchyňskému vítězství. Jako příloha se hodí rýže a i k velké míse zeleného salátu byste se měli postavit vojácky.
Kuře Marengo; foto: L.A. CREATIVE FOOD