Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kuře generála Tso
O tradiční čínský pokrm se vlastně nejedná – spíš je to něco jako tikka masala podávaná v indických restauracích ve Velké Británii či mongolské jehněčí, se kterým se můžete setkat v australských čínských restauracích. I tak si na něm ale určitě pochutnáte...
Suroviny (4 porce)
- čínské rýžové víno 2 lžíce
- svetlá sójová omáčka 1 lžíce
- Vejce 1 ks
- stehenní kuřecí řízky, nakrájené na kousky 4 ks
- rostlinný olej na smažení
- hladká mouka 75 g
- česnek nasekaný 2 stroužky
- čerstvý zázvor, nakrájený na tenké plátky 5cm kousek
- jarní cibulky nakrájené na tenké nudličky 3 ks
- jasmínová rýže k podávání
Omáčka:
- kuřecí vývar 60 ml
- svetlá sójová omáčka 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
- omáčka Hoisin 1 lžíce
- Sezamový olej 1 lžíce
- pasta z černých fazolí 1 lžíce
- Cukr 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
Postup
- V misce vyšlehejte rýžové víno, sójovou omáčku a vejce spolu se špetkou mletého bílého pepře, mořské soli a cukru. Vložte maso do připravené marinády a důkladně obalte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odležet v lednici 3–6 hodin.
- Naplňte wok z jedné třetiny olejem, rozpalte na středním plameni, až začne olej prskat. Zapracujte do marinovaného kuřete mouku, aby vzniklo husté těstíčko. Ve dvou várkách smažte postupně kousky kuřete v oleji po dobu 3–4 minut, dozlatova.
- Slijte olej tak, aby v pánvi zůstala jen jedna polévková lžíce. Přihoďte česnek, zázvor a jarní cibulku a opékejte 1–2 minuty. Smíchejte suroviny na omáčku a přidejte je do pánve, uveďte do varu a vařte do zhoustnutí.
- Zamíchejte kousky smaženého kuřete do omáčky. Podávejte s jasmínovou rýží.
Kuře generála Tso; foto: Jídlo + pivo
Jídlo + Pivo: Výborné jídlo k pivu
Ross Dobson
Více než 80 chutných receptů mezinárodní kuchyně od populárního autora kuchařek Rosse Dobsona. K těmto originálním receptům naplněným chutí a vůní je vhodné pivo. Kniha je napsána nenapodobitelným ironickým a zábavným stylem.
Autor knihu uvádí předmluvou, ve které čtenáře seznámí se zásadami spojení konkrétního jídla s pivem. A dále již následují kapitoly o potravinách, které se k sobě navzájem hodí: drůbeží a králičí maso; hovězí, vepřové a skopové maso; ryby a plody moře; rýže a nudle. U každého receptu je tip na značku piva, které může tyto výborné pokrmy doplnit.
Vydalo nakladatelství Omega.