Suroviny
- rýžové víno 2 lžíce
- sójová omáčka 1 lžíce
- vejce 1 ks
- kuřecí stehenní řízek (nakrájené na kousky) 4 ks
- rostlinný olej
- hladká mouka 75 g
- česnek 2 stroužky
- zázvor 5cm kousek
- jasmínová rýže
Omáčka
- kuřecí vývar 60 ml
- sójová omáčka 1 lžíce
- rýžový ocet 1 lžíce
- omáčka hoisin 1 lžíce
- sezamový olej 1 lžíce
- fazole 1 lžíce
- cukr 1 lžíce
- kukuřičný škrob 1 lžička
O tradiční čínský pokrm se vlastně nejedná – spíš je to něco jako tikka masala podávaná v indických restauracích ve Velké Británii či mongolské jehněčí, se kterým se můžete setkat v australských čínských restauracích. I tak si na něm ale určitě pochutnáte...
Postup přípravy
- V misce vyšlehejte rýžové víno, sójovou omáčku a vejce spolu se špetkou mletého bílého pepře, mořské soli a cukru. Vložte maso do připravené marinády a důkladně obalte. Zakryjte potravinovou fólií a nechte odležet v lednici 3–6 hodin.
- Naplňte wok z jedné třetiny olejem, rozpalte na středním plameni, až začne olej prskat. Zapracujte do marinovaného kuřete mouku, aby vzniklo husté těstíčko. Ve dvou várkách smažte postupně kousky kuřete v oleji po dobu 3–4 minut, dozlatova.
- Slijte olej tak, aby v pánvi zůstala jen jedna polévková lžíce. Přihoďte česnek, zázvor a jarní cibulku a opékejte 1–2 minuty. Smíchejte suroviny na omáčku a přidejte je do pánve, uveďte do varu a vařte do zhoustnutí.
- Zamíchejte kousky smaženého kuřete do omáčky. Podávejte s jasmínovou rýží.