Suroviny
- krůtí prsa 600 g
- česnek 2 stroužky
- zázvor (čerstvý ) 30 g
- bílá cibule 80 g
- chilli (mleté ) 1 lžička
- kurkuma (mletá ) 1 lžička
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- červená čočka (loupaná celá červená čočka v suchém stavu) 100 g
- rajčata (krájená ) 400 g (1 plechovka)
- voda 200 ml
- baby špenát 200 g
- zakysaná smetana (12 % tuku) 200 g
- chléb (kváskový ) 6 velkých plátků (6x 100 g)
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy. Poté oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
- Nyní připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni.
- Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky.
- Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag rozdělte z hrnce do 6 talířů. Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.
Krůtí saag – rychlá orientální směs s červenou čočkou a špenátem 2 Zdroj: Jak jíme zdravě na jaře