Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Krůtí saag – rychlá orientální směs s červenou čočkou a špenátem
Saag je označení pro skupinu pokrmů rozšířených v jižní Asii, jejichž základ tvoří zpravidla listová zelenina (například špenát nebo hořčičné listy) a směs koření. Některé varianty saagu mohou obsahovat také brambory, sýr či různé druhy masa. Každopádně je to skvělá inspirace na rychlou a zdravou večeři.
do 30 minut
6 porcí
Suroviny (6 porcí)
- krůtí prsa 600 g
- česnek 2 stroužky
- čerstvý zázvor 30 g
- bílá cibule 80 g
- mleté chilli 1 lžička
- mletá kurkuma 1 lžička
- mletý římský kmín 1 lžička
- olivový olej 2 lžíce
- loupaná celá červená čočka v suchém stavu 100 g
- krájená rajčata 400 g (1 plechovka)
- voda 200 ml
- baby špenát 200 g
- zakysaná smetana (12 % tuku) 200 g
- kváskový chléb 6 velkých plátků (6x 100 g)
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Krůtí prsa omyjte, osušte a očistěte, následně je nakrájejte na menší kostky o velikosti cca 2 cm a vložte do větší mísy. Poté oloupejte a najemno nakrájejte česnek a zázvor, bílou cibuli rovněž nakrájejte najemno a všechny tyto ingredience přidejte do mísy k masu. Nakonec do mísy přidejte mleté chilli, kurkumu a římský kmín a celý obsah mísy důkladně promíchejte.
- Nyní připravte větší hrnec a rozehřejte v něm 2 lžíce olivového oleje. Poté do hrnce přemístěte okořeněnou směs z mísy a za stálého míchání ji opékejte 2–3 minuty na vysokém plameni.
- Následně do hrnce přidejte červenou čočku, rajčata z plechovky, 200 ml vody, sůl a pepř, ztlumte plamen na střední stupeň, hrnec přiklopte pokličkou a vařte 8–10 minut do změknutí čočky.
- Po uvedené době do hrnce přidejte špenát, promíchejte a obsah hrnce povařte ještě 1 minutu na středním plameni. Poté směs podle chuti dosolte a hotový saag rozdělte z hrnce do 6 talířů. Na závěr každou porci přelijte zakysanou smetanou a podávejte s kvasovým chlebem.
Jak jíme zdravě na jaře
Poslední kniha ze série Jíme zdravě po celý rok představuje jarní sezonu v celé její kráse čerstvých bylin, první zeleniny, různých salátů a drobného ovoce. Barevnost a vitaminy dodávají i klíčky a mikrozelenina, kterou si můžete vypěstovat i v truhlíku za oknem.
Petr Novák, Barbora Lundgren a Barbora Hlubučková, autoři populárního blogu Fitrecepty i zdravých kuchařek, opět dokázali, že kreativita a chuť jíst zdravě a zároveň lahodně je nepochybně možná, stačí jen chtít.