Kroupová polévka s uzeným masem

Moje hodnocení
6x

Uzená polévka nerozlučně doprovázela zabijačky a následné uzení čerstvého masa, které jí dodává dominantní chuť. Krup zbývalo hodně právě od zabijačkových jelit a vůbec bývaly stálicí zásob. Právem, tahle obroušená zrnka ječmene jsou velice chutná a také zdravá. Kroupy se používaly i jako příloha, teprve později je vytlačila dovážená rýže až na okraj kulinárního zájmu, což je celkem škoda.

4 porce
90 minut
česká

Suroviny

  • uzené maso, např. krkovička 1 plátek (cca 200 g)
  • kroupy, přes noc namočené do studené vody 250–300 g
  • saturejka 1–2 snítky
  • sádlo, může být i husí nebo kachní 1 lžíce
  • sůl a čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

  1. V hrnci zalijte uzené maso vodou, uveďte do varu, pak vodu slijte. Zalijte čerstvou vroucí vodou z konvice, snižte teplotu a zvolna vařte asi 45 minut. Maso vyndejte a nechte vychladnout.
  2. Z krup slijte případnou zbylou vodu, na cedníku je propláchněte vroucí vodou z konvice, vsypte je do hrnce s vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte, přidejte snítky saturejky a sádlo a zvolna vařte, až kroupy změknou – doba se nedá úplně přesně odhadnout. I po uvaření by si měly kroupy zachovat určitou pružnost a být tak trochu na skus.
  3. Maso nakrájejte na úhledné kousky a přidejte do polévky, ale můžete ho také podávat k polévce samotné s hořčicí, okurkou a chlebem. Je-li třeba, polévku osolte (vývar ale bývá dostatečně slaný) a hojně opepřete.

PRIMA TIP: Polévka získá krémovitost a zajímavější strukturu, když část krup rozmixujete a pak vrátíte do polévky.

Další recepty na tradiční české a slovenské polévky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

Zdroj receptu

Prima FRESH

undefined

Přečtěte si také

Recepty