Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kroupová polévka s uzeným masem
Uzená polévka nerozlučně doprovázela zabijačky a následné uzení čerstvého masa, které jí dodává dominantní chuť. Krup zbývalo hodně právě od zabijačkových jelit a vůbec bývaly stálicí zásob. Právem, tahle obroušená zrnka ječmene jsou velice chutná a také zdravá. Kroupy se používaly i jako příloha, teprve později je vytlačila dovážená rýže až na okraj kulinárního zájmu, což je celkem škoda.
do 1,5 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
- uzené maso, např. krkovička 1 plátek (cca 200 g)
- kroupy, přes noc namočené do studené vody 250–300 g
- saturejka 1–2 snítky
- sádlo, může být i husí nebo kachní 1 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- V hrnci zalijte uzené maso vodou, uveďte do varu, pak vodu slijte. Zalijte čerstvou vroucí vodou z konvice, snižte teplotu a zvolna vařte asi 45 minut. Maso vyndejte a nechte vychladnout.
- Z krup slijte případnou zbylou vodu, na cedníku je propláchněte vroucí vodou z konvice, vsypte je do hrnce s vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte, přidejte snítky saturejky a sádlo a zvolna vařte, až kroupy změknou – doba se nedá úplně přesně odhadnout. I po uvaření by si měly kroupy zachovat určitou pružnost a být tak trochu na skus.
- Maso nakrájejte na úhledné kousky a přidejte do polévky, ale můžete ho také podávat k polévce samotné s hořčicí, okurkou a chlebem. Je-li třeba, polévku osolte (vývar ale bývá dostatečně slaný) a hojně opepřete.
PRIMA TIP: Polévka získá krémovitost a zajímavější strukturu, když část krup rozmixujete a pak vrátíte do polévky.