reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Kroupová polévka s uzeným masem
Autor: Marek Kučera Kroupová polévka s uzeným masem

Kroupová polévka s uzeným masem

Hodnoceno: 5x
Uzená polévka nerozlučně doprovázela zabijačky a následné uzení čerstvého masa, které jí dodává dominantní chuť. Krup zbývalo hodně právě od zabijačkových jelit a vůbec bývaly stálicí zásob. Právem, tahle obroušená zrnka ječmene jsou velice chutná a také zdravá. Kroupy se používaly i jako příloha, teprve později je vytlačila dovážená rýže až na okraj kulinárního zájmu, což je celkem škoda.
do 1,5 hodiny
4 porce

reklama

reklama

Postup

  1. V hrnci zalijte uzené maso vodou, uveďte do varu, pak vodu slijte. Zalijte čerstvou vroucí vodou z konvice, snižte teplotu a zvolna vařte asi 45 minut. Maso vyndejte a nechte vychladnout.
  2. Z krup slijte případnou zbylou vodu, na cedníku je propláchněte vroucí vodou z konvice, vsypte je do hrnce s vývarem a uveďte do varu. Teplotu snižte, přidejte snítky saturejky a sádlo a zvolna vařte, až kroupy změknou – doba se nedá úplně přesně odhadnout. I po uvaření by si měly kroupy zachovat určitou pružnost a být tak trochu na skus.
  3. Maso nakrájejte na úhledné kousky a přidejte do polévky, ale můžete ho také podávat k polévce samotné s hořčicí, okurkou a chlebem. Je-li třeba, polévku osolte (vývar ale bývá dostatečně slaný) a hojně opepřete.

PRIMA TIP: Polévka získá krémovitost a zajímavější strukturu, když část krup rozmixujete a pak vrátíte do polévky.

Kroupová polévka s uzeným masem
Autor: Marek Kučera Kroupová polévka s uzeným masem

Další recepty na tradiční české a slovenské polévky najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH: 

Vánoční číslo časopisu Prima FRESH 2019

Užijte si zimní radovánky i kouzelné svátky s novým číslem časopisu Prima FRESH

reklama

Související témata: kroupy , uzené maso , Polévky , Česká kuchyně

reklama