Suroviny
Postup přípravy
- Nejprve si upečte kaštany. Slupku každého kaštanu na vypouklé straně nařízněte do kříže (hloubka 2–4 mm). Pečte nasucho na pánvi se silným dnem na středním ohni. Kaštany neustále prohazujte. Když kůrka pěkně zhnědne a kaštany se rozvoní, máte hotovo. Trvá to asi 10 minut. Nechte vychladnout a oloupejte je.
- Máslo rozpusťte v kastrůlku. Přidejte najemno nakrájenou cibulku a lehce orestujte. Přidejte nakrájený celer, čerstvý zázvor a pečené oloupané kaštany, ještě jednou lehce orestujte a zalijte zeleninovým vývarem. Přidejte bobkový list a hřebíček. Nechte provařit asi 30–35 minut, poté hřebíček a bobkový list vyndejte. Následné polévku důkladně rozmixujte.
- Na závěr polévku dochuťte solí a pepřem. Zjemněte ušlehanou šlehačkou. Podávejte s čerstvými krutony.