Vývar
- kosti a odřezky z lososa (můžete použít i hlavu) 1,2 kg
- menší mrkve 2 ks
- Cibule 1 ks
- rajčata 2 ks
- Česnek 4 stroužky
- celý černý pepř 5 kuliček
- studená voda 2 litry
- Bobkový list 1 ks
- Sůl
Polévka
- mrkev 1 ks
- menší cibule 1 ks
- vetší brambory 3 ks
- Česnek 2 stroužky
- pórek 1 malý kousek
- odřezky z lososa 500 g
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 150 ml
- čerstvá citronová šťáva
- Máslo 2 lžíce
- rostlinný olej 1 lžíce
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Hrdina kuchyně
Všechny informace, videa a bonusové materiály o pořadu Hrdina kuchyně najdete ZDE!
Postup přípravy
- Kosti a odřezky ryby dejte do hrnce, zalijte asi 1,5 l vody a přiveďte k varu. Teplotu ihned snižte na minimum. Přidejte rozkrojené a na suché pánvi opečené stroužky česneku a půlky cibule, rajčata, orestovanou mrkev, zbytek vody, pepř, špetku soli a bobkový list. Při nízké teplotě vývar táhněte asi 90 minut, poté odstraňte bobkový list a zbytek vývaru pořádně rozmixujte tyčovým mixérem a propasírujte přes jemné síto.
- V hrnci rozehřejte olej a máslo. Přidejte na kousky nakrájenou mrkev a restujte ji při vyšší teplotě asi 5 minut. Poté přidejte na kostičky nasekanou cibuli a pórek, pokračujte další 3 minuty v restování. Přihoďte plátky česneku, oloupané a na kostičky pokrájené brambory a kousky lososa (pár si jich nechte stranou). Restujte ještě asi 2 minuty, poté přilijte vývar, přiveďte vše k varu a polévku vařte ještě asi 20 minut. Nakonec vše pořádně rozmixujte, zjemněte smetanou a dochuťte solí pepřem a citronovou šťávou.
- Zbylé kousky lososa krátce opečte na troše oleje a přidejte je do jednotlivých porcí polévky. Dozdobit je můžete i nasekanou petrželkou a lžící smetany.