Suroviny
- treska (uzená ) 450 g
- bobkový list 2 ks
- rýže basmati 120 g
- olivový olej 3 lžíce
- česnek (najemno nasekaný) 1–2 ks
- kari koření 1–1,5 lžíce
- citronová šťáva (čerstvě vymačkaná ) z 1 citronu
- vejce natvrdo 2 ks
- koriandr (čerstvý, nasekaný) 2 lžíce
- citron (k servírování)
- černý pepř (na dochucení)
Článek
30+ slaných i sladkých receptů, ve kterých hraje rýže hlavní roli
Rýže je v mnoha zemích zemích světa nejdůležitější složkou jídelníčku, a i když u nás není původní plodinou, dnes už je i v české kuchyni domestikovaná. No řekněte, s čím...
Postup přípravy
- Na velké pánvi dejte asi do 100 ml vody uzenou tresku, bobkové listy a přiveďte k varu. Poté pánev přiklopte, snižte teplotu a vařte. Po 5 minutách postavte pánev stranou a vyjměte rybu. Po vychladnutí stáhněte kůži a nakrájejte filet pouze pomocí vidličky na tenké lístky.
- Mezitím si dejte vařit vodu na rýži. Když začne vařit, vsypte rýži basmati, přiveďte opět k varu, zamíchejte a snižte teplotu. Asi po 10 minutách, když už je rýže lehce „na skus“, ji sceďte.
- Na velké nepřilnavé pánvi rozehřejte olej, přidejte jarní cibulky, česnek a lehce smažte asi 6 minut. Přidejte kari a smažte další 2 minuty. Zalijte citronovou šťávou, přisypte nakrájenou tresku a rýži. Jedno vejce nakrájejte nadrobno a přidejte ho do směsi. Druhé vejce nakrájejte na měsíčky a odložte ho stranou.
- Směs na pánvi zasypte nasekaným koriandrem a opepřete podle chuti. Ohřejte ji a promíchejte.
- Kedgeree servírujte na nahřátém talíři ozdobené na vrchu kousky vejce a plátky citronu.