Najděte si recept
Na co máte chuť?

Kapr namodro
Suroviny (4 porce)
- kapr o hmotnosti lehce přes 1 kg 1 ks
- Cibule 2 ks
- mrkev 2 ks
- menší celer 1 ks
- menší pórek 1 ks
- Bobkový list 2 ks
- nové koření 5 kuliček
- Pepř 10 kuliček
- citronová štáva 3 lžíce
- Ocet 100 ml
- Sůl 1 špetka
Postup
- V hrnci přiveďte k varu asi litr vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev a celer oškrábejte, očistěte a nakrájejte na menší kostečky. Pórek očistěte a naporcujte na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložte do vroucí vody, přidejte k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Nechte lehce probublávat asi půl hodiny.
- Kapra omyjte, vykuchejte a očistěte od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapte citronovou šťávou a osolte. Pak jej vložte do zeleninového vývaru a nechte táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držte lehce pod bodem varu.
- Hotového kapra naporcujte a podávejte s vařenými bramborami či bramborovým salátem.
Kapr namodro, foto: Regionální kuchařka
REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA
Chuťový místopis Čech, Moravy a Slezska
Petra Pospěchová
Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.
Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.
Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.
Vydalo nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyšlo na podzim 2013