Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Kapr namodro

4 porce
do 1 hodiny
Kapr namodro
Kapr namodro Autor: Regionální kuchařka
Způsobů, jak připravit kapra, znají v okolí Třeboně bezpočet, zdejší ryby jsou vyhlášené. V Třeboňské pánvi se rybníky začaly zakládat za časů Jana Lucemburského, rozvoj rybníkářství je neodmyslitelně spjat se šlechtickým rodem Rožmberků.
Reklama

Suroviny (4 porce)

Reklama

Postup

  1. V hrnci přiveďte k varu asi litr vody. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, mrkev a celer oškrábejte, očistěte a nakrájejte na menší kostečky. Pórek očistěte a naporcujte na tenčí půlkolečka. Zeleninu vložte do vroucí vody, přidejte k ní bobkový list, ocet, pepř a nové koření. Nechte lehce probublávat asi půl hodiny.
  2. Kapra omyjte, vykuchejte a očistěte od šupin. Pozor – kůže musí zůstat nepoškozená. Vnitřek kapra pokapte citronovou šťávou a osolte. Pak jej vložte do zeleninového vývaru a nechte táhnout asi dvacet minut. Teplotu v hrnci držte lehce pod bodem varu.
  3. Hotového kapra naporcujte a podávejte s vařenými bramborami či bramborovým salátem.
Reklama

Kapr namodroii Foto: Regionální kuchařka

Kapr namodro, foto: Regionální kuchařka

REGIONÁLNÍ KUCHAŘKA

Regionální kuchařka NOVÁChuťový místopis Čech, Moravy a Slezska

Petra Pospěchová

Jediná kuchařská kniha, která poctivě mapuje kuchyni všech krajů České republiky.

Obsahuje 13 kapitol, z nichž každá představuje konkrétní region i specifika jeho kuchyně (Brno, Haná, Horácko, Chodsko, Jižní Čechy, Krkonoše, Polabí, Praha, Slezsko, Slovácko, Sudety, Šumava, Valašsko). Vysvětluje, proč se užívaly zrovna tyto suroviny nebo způsoby přípravy jídla, co se jedlo v minulosti ve všední den i ve svátek, s jakými rituály bylo jídlo spojené atd.

Kniha vás seznámí s národopisem, historií, se spoustou zajímavostí (třeba kde je na Strážnicku největší oskeruše nebo kde koupíte pálenku oskerušovici), ale především tím nejlepším z kuchyně daného regionu. Těšit se můžete na tradiční polévky, masitá jídla nebo sladkosti. Vše je doplněno krásnými fotografiemi pokrmů i krajiny.

Vydalo nakladatelství SmartPress, 352 stran, 599 Kč, vyšlo na podzim 2013

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama