Kachna
- kachní stehna 5 ks
- pomeranč (velký) 1 ks
- olej 1 lžíce
- jablka 2–3 ks
- cibule 4–5 ks
- čerstvé švestky 10 ks
- česnek 3 stroužky
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- cukr
- tymián (čerstvý) 5 snítek
- voda asi 250 ml
- celá skořice 1 svitek
Noky
- máslo 75 g
- plnotučné mléko 750 ml
- citronová kůra z 1 malého citronu
- muškátový oříšek 1 špetka
- hrubá krupice 300 g
- vejce 4 ks
- sůl
Postup přípravy
- Maso ze všech stran osolte, opepřete a mírně pocukrujte. Přidejte nastrouhanou kůru z dobře omytého pomeranče a vše rukama přimáčkněte k masu. Maso zakápněte olejem a vložte do mísy, přidejte tymián.
- Troubu rozehřejte na 220 °C. Do vyššího pekáče naskládejte oloupané, na čtvrtiny nakrájené cibulky, jablka, plátky česneku, vypeckované švestky, skořici, zbytek tymiánu a kachní stehna. Takto připravenou kachnu pečte asi 30 minut, aby se hezky zatáhla. Poté slijte tuk, který kachna pustila, přilijte šťávu z půlky pomeranče a trochu vody. Hrnec zaklopte a kachnu pečte při 180 °C asi 80 minut.
- Nakonec hrnec odklopte, slijte vypečenou šťávu a kachnu při 220 °C vypečte z obou stran dokřupava. Než se kachna dopeče, tak slitou šťávu zbavte tuku, v rendlíku svařte tak na jednu třetinu objemu.
- Na noky v hrnci ohřejte máslo s mlékem. Přidejte nastrouhaný muškátový oříšek, strouhanou kůru z citronu a větší špetku soli. Jakmile začne tekutina bublat, přisypte krupici a stáhněte plamen. Pečlivě těsto míchejte, dokud se nespojí do jedné koule a nebude se samo odlepovat od stěn hrnce a vařečky – potrvá to asi 5 minut.
- Nechte vše chvíli zchladnout a postupně do těsta vmíchejte vejce, každé vejce důkladně zapracujte. V dalším hrnci přiveďte k varu mírně osolenou vodu. Dvěma namočenými lžícemi tvarujte z těsta oválné noky a vařte je ve vroucí vodě zhruba 4 minuty. Hotové noky uschovejte pod víkem v pekáči vymazaném kachním výpekem nebo máslem.