Suroviny
- jehněčí kýty 500 g
- rozmarýn, posekaný 4 lžičky
- Česnek 3 stroužky
- Sůl 1 lžička
- Olivový olej 4 lžíce
- šťáva z půlky citrónu
- Pepř
- Slanina 100 g
- Cibule 2 ks
- Vývar 250 ml
Máslový hrášek
- Hrášek 400 g
- Sůl
- Máslo 1 lžíce
Článek
13 skvělých receptů s jehněčím masem
Jehněčí maso je právě teď v nejlepší formě. V posledních letech se toto vynikající "jarní" maso dostává stále více do popředí i v nabídce českých restaurací a není důvod,...
Postup přípravy
- Rozpalte troubu na 170 °C. Připravte si misku a nasypejte do ní rozmarýn, česnek pokrájený nadrobno, sůl, olej a šťávu z půlky citronu. Nakonec dochuťte pepřem a směs důkladně promíchejte.
- Kýtu do půlky rozkrojte a dovnitř přendejte připravenou směs. Na prkénko si rozložte slaninu, kterou dávejte částečně přes sebe.
- Položte na ni kýtu a převažte ji provázkem. To bude pro někoho možná boj, ale nebojte, nakonec to zvládnete. Celou kýtu přendejte do pekáče slaninou nahoru.
- Do pekáče nalijte 250 ml zeleninového vývaru, přidejte pokrájenou cibuli na měsíčky a vložte do trouby na cca 45 minut. V průběhu pečení maso přelévejte výpekem.
- Kýta je výborná, když se podává s polentovou kaší. A také s máslovým hráškem, který připravíte během chvilky:
- Na pánev nasypejte hrášek a ohřívejte cca 4 minuty. Osolte, opepřete, vypněte plotýnku a přidejte kousek másla. Promíchejte a můžete podávat.