Kotletky
- jehněčí maso (hřebínek) 2x 500 g (vždy asi 6 kotletek)
- sůl 18 g
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- sušený česnek 2 lžičky
- bobkový list (mletý) 1 lžička
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- rozmarýn 1 snítka
- olej 2 lžíce
- máslo 3 lžíce
Cizrna
Salsa verde
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- bazalka (čerstvá) 1 hrst
- česnek 1 stroužek
- ančovička 3 filátka
- červený vinný ocet
- dijonská hořčice 1 lžička
- med 1 lžička
- šalotka 1 ks
- chilli 1 špetka
- olej
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Veškeré suché ingredience kromě rozmarýnu a masa smíchejte v misce, hřebínek ze všech stran dobře posypte, přidejte také snítky rozmarýnu a marinujte ideálně do druhého dne.
- Hřebínek potřete olejem a na rozpálené pánvi zatáhněte ze všech stran. Poté na povrch dejte pár plátků másla a jehněčí hřebínky dejte do rozehřáté trouby. Při 80 °C maso asi 60 minut dopékejte, uvnitř by maso mělo mít teplotu asi 63 °C, ve středu by stále mělo zůstat růžové. Po upečení jej nechte chvíli dojít.
- Cizrnu propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte aspoň 10 hodin bobtnat, měla by zdvojnásobit objem. Poté vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu, aby byla cizrna ponořená, přidejte saturejku, podrcený česnek a přiveďte k varu. Teplotu snižte a cizrnu vařte asi 40 minut. Nakonec osolte a nechte ji vychladnout ve vodě. Měla by se při pomačkání trochu drolit, neměla by být příliš tvrdá, uvařte ji o něco víc než al dente.
- Na másla a oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou mrkev, po chvíli přihoďte také kolečka šalotky a společně restujte dozlatova. Přidejte cizrnu, vše osolte, opepřete a mírně podlijte vývarem nebo výpekem z masa a společně pár minut duste, aby se chutě prolnuly.
- Většinu listové petržele a bazalku rozmixujte s olejem a ančovičkami, přidejte podrcený česnek, chilli, nasekané kapary, hořčici, med. Zamíchejte, přidejte na nudličky nakrájený zbytek petrželky a kostičky šalotky. Dochuťte octem, solí a pepřem podle potřeby.
- Maso nakrájejte na jednotlivá žebírka, uvnitř by mělo být hezky růžové, na talíře rozdělte cizrnu, přidejte maso a nakonec také trochu salsy.