Najděte si recept
Na co máte chuť?

Spouštím video za 5s.
Sledujete:
Jehněčí kotlety se zeleninou, cizrnou a salsou verde
Jehněčí kotletky se zeleninou, cizrnou a salsou verde
Efektní jehněčí kotletky s typickou kostí, díky které se tomuto kusu masa říká hřebínek, jsou ideální pro slavnostní příležitost. Delikátní chuť masa, zemitá podzimní příloha a svěží zelená omáčka vaše strávníky jistě okouzlí.
do 1,5 hodiny
5 porcí
Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!
Odkaz
Suroviny (5 porcí)
Kotletky:
- jehněčí hřebínek 2x 500 g (vždy asi 6 kotletek)
- Sůl 18 g
- čerstvě namletý pepř 1/2 lžičky
- sušený mletý česnek 2 lžičky
- mletý bobkový list 1 lžička
- mleté nové koření 1/2 lžičky
- čerstvý rozmarýn 1 snítka
- Olej 2 lžíce
- Máslo 3 lžíce
Cizrna:
- cizrna 250 g
- Saturejka 1 velká snítka
- Česnek 3 stroužky
- sůl a čerstvě namletý pepř
- mrkev 1 ks
- menší šalotky 5 ks (nebo 2 menší cibule)
- Máslo 2 lžíce
- Olej 1 lžíce
Salsa verde:
- hladkolistá petržel 1 velká hrst
- čerstvá bazalka 1 hrst
- Česnek 1 stroužek
- ančovičky 3 filátka
- červený vinný ocet
- dijónská hořčice 1 lžička
- Med 1 lžička
- Šalotka 1 ks
- špetka chilli
- několik lžic oleje
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Veškeré suché ingredience kromě rozmarýnu a masa smíchejte v misce, hřebínek ze všech stran dobře posypte, přidejte také snítky rozmarýnu a marinujte ideálně do druhého dne.
- Hřebínek potřete olejem a na rozpálené pánvi zatáhněte ze všech stran. Poté na povrch dejte pár plátků másla a jehněčí hřebínky dejte do rozehřáté trouby. Při 80 °C maso asi 60 minut dopékejte, uvnitř by maso mělo mít teplotu asi 63 °C, ve středu by stále mělo zůstat růžové. Po upečení jej nechte chvíli dojít.
- Cizrnu propláchněte, zalijte studenou vodou a nechte aspoň 10 hodin bobtnat, měla by zdvojnásobit objem. Poté vodu slijte. Přilijte čerstvou vodu, aby byla cizrna ponořená, přidejte saturejku, podrcený česnek a přiveďte k varu. Teplotu snižte a cizrnu vařte asi 40 minut. Nakonec osolte a nechte ji vychladnout ve vodě. Měla by se při pomačkání trochu drolit, neměla by být příliš tvrdá, uvařte ji o něco víc než al dente.
- Na másla a oleji orestujte na malé kostičky nakrájenou mrkev, po chvíli přihoďte také kolečka šalotky a společně restujte dozlatova. Přidejte cizrnu, vše osolte, opepřete a mírně podlijte vývarem nebo výpekem z masa a společně pár minut duste, aby se chutě prolnuly.
- Většinu listové petržele a bazalku rozmixujte s olejem a ančovičkami, přidejte podrcený česnek, chilli, nasekané kapary, hořčici, med. Zamíchejte, přidejte na nudličky nakrájený zbytek petrželky a kostičky šalotky. Dochuťte octem, solí a pepřem podle potřeby.
- Maso nakrájejte na jednotlivá žebírka, uvnitř by mělo být hezky růžové, na talíře rozdělte cizrnu, přidejte maso a nakonec také trochu salsy.