Suroviny
- tučný tvaroh 500 g
- vejce 2 ks
- cukr krupice 100 g + 20 g na potření
- dětská krupička 2 a 1/2 lžíce
- vanilkový lusk (semínka z ½ vanilkového lusku (nebo 1 lžíce přírodního vanilkového extraktu))
- sůl špetka
Postup přípravy
- Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Krupičku promíchejte s kypřicím práškem.
- Troubu zapněte na 175 °C (horní a spodní ohřev, případně horkovzduch o 15 °C méně).
- Žloutky rozmixujte s cukrem do homogenní směsi pomocí ručního mixéru nebo balónové metly u stolního robota. Poté přidejte vanilku a tvaroh (pokud používáte tvaroh v „pozlátku“, raději ho nejdříve promíchejte zvlášť).
- Do této směsi pomocí stěrky vmíchejte krupičku s kypřicím práškem.
- Bílky ušlehejte se špetkou soli do vlhkého sněhu. Vmíchejte je do připravené směsi – nejdříve jednu třetinu relativně rychle, poté postupně druhou a třetí třetinu velmi zlehka.
- Směs spíš podebírejte stěrkou, než abyste sníh klasicky vmíchávali.
- Formu vyložte pečicím papírem. Směs nalijte do formy, uhlaďte a vložte do trouby.
- Pečte dozlatova (vnitřní teplota by měla být 90–100 °C, ne více).
- Upečený koláč vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Před podáváním pocukrujte.
TIP: Pro tvrdší, pevnější koláč použijte tvaroh jemný (ten, který je v obalu jako máslo). Koláč z toho tvarohu je lepší ještě vlažný, případně servírovaný v pokojové teplotě. Pro velmi jemný, krémový výsledek použijte tvaroh z vaničky. Tento koláč je skvělý vychlazený z lednice, po upečení je totiž hodně křehký a mohl by se při větší manipulaci trochu rozpadat. Případně můžete jako kompromis dát tvarohy půl na půl.
Jednoduchý tvarohový koláč 2 Zdroj: Cat & Cook - Ivana Jindřichová