Těsto
- hladká mouka 330 g
- máslo 170 g
- sůl 6 g
- vejce 1 ks
- voda (studená) 60 ml
Náplň
- mléko 250 ml
- smetana ke šlehání (33 % tuku) 250 ml
- vejce 6 ks
- sůl
- čerstvě namletý pepř
- špenát (čerstvý) 250 g
- Gran Moravia 70 g
Postup přípravy
- Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a vypracujte hladké těsto. To uložte na půl hodiny do lednice.
- Předehřejte si troubu na 170 °C a properte špenát. Špenát spařte vroucí vodou a poté ho nechte okapat. Pokud je to potřeba, špenát lehce pokrájejte. Sýr nastrouhejte najemno.
- V míse vyšlehejte vejce, přidejte smetanu, mléko, sýr, sůl a pepř.
- Vytáhněte z lednice těsto, vyválejte ho a vyložte jím koláčovou formu. Na těsto poklaďte špenát a vše přelijte smetanovou směsí.
- Vložte koláč do trouby a pečte asi 45 minut nebo dozlatova.
Další zajímavé informace a recepty najdete na www.akademiekvality.cz.