Salát
- polníček 1 balení
- cherry rajčata hrst
- ředkvičky několik
- šunka (kvalitní, nejlépe od kosti)
- žampiony 6 ks
- naklíčené mungo 2 hrsti
- olivový olej 1 lžíce
- balkánský sýr 50 g
- kmín (drcený)
- pepř (čerstvě namletý)
Zálivka
- třtinový cukr 2 lžíce
- jablečný ocet 2 lžíce
- olivový olej 2 lžíce
- sůl
- pepř (čerstvě namletý)
Postup přípravy
- Polníček opláchněte, rajčátka překrojte na půlky a ředkvičky na plátky. Šunku nakrájejte na nudličky a žampiony na plátky.
- Na pánvi opečte na oleji šunku a žampiony, přidejte drcený kmín, případně opepřete. Do jednotlivých talířů vkládejte salát, rajčata, ředkvičky, opečenou šunku, žampiony a mungo klíčky a navrch položte ztracené vejce. Pokapejte zálivkou, promíchanou z uvedených surovin a 1 lžíce vody, a posypte rozdrobeným sýrem (postup na domácí „balkán“, chcete-li ho ze zvědavosti vyzkoušet, najdete níže).
- Na ztracená vejce vlijte do kastrůlku s asi 250 ml vody ocet a přiveďte k varu. Jakmile tekutina začne vařit, vařečkou vytvořte uprostřed vír, do kterého pomalu a lehce vlijte vždy jedno vejce. Zmírněte oheň a vařte 3 minuty. Pak vejce opatrně vyjměte a dejte stranou do misky. Takto postupujte i s druhým vejcem.
- Domácí balkánský sýr: Do uzavíratelné krabičky vlijte asi 150 ml vody. Přidejte 6 g soli, vložte 1 tvrdý tvaroh (na strouhání) a uložte na týden do lednice.