Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jarní salát s chřestem a fetou
Vláčný kuskus a vůně citronu situují tento salát někam do Maroka či Tunisu. Rozehřeje i chladné jaro a podávat ho můžete teplý jako lehký bezmasý hlavní chod nebo při pokojové teplotě jako klasický salát.
do 30 minut
4–6 porce
Suroviny (4–6 porce)
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- kuskus, tarhoňa nebo bulgur 2 hrnky
- černé olivy, vypeckované a nakrájené na plátky 1/2 hrnku
- Feta 1/2 hrnku
- nasucho opražená piniová jadérka
- čerstvá petržel, estragon nebo máta (nebo jejich směs) 1 hrst
- kůra z 1 citrónu
Zálivka:
- Olivový olej 8 lžic
- hrubozrnná horčice 3 lžíce
- červený vinný ocet 3 lžíce
- čerstvá citronová šťáva 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěný a na kousky nakrájený chřest rozložte na plech, zakapejte ho olejem, poprašte solí a hrubě nadrceným pepřem a polovinou jemně nakrájené citronové kůry. Pečte asi 20–25 minut, až chřest změkne.
- Kuskus, tarhoňu nebo bulgur připravte podle návodu na obalu a z uvedených přísad prošlehejte zálivku.
- V míse promíchejte scezený kuskus se zálivkou, olivami, chřestem, piniovými jadérky, bylinkami a zbylou citronovou kůrou.
Jarní salát s chřestem a fetou; foto: Marek Kučera