Suroviny
- zelený chřest 1 svazek (500 g)
- kuskus (nebo tarhoňa nebo bulgur) 2 hrnky
- černé olivy (vypeckované a nakrájené na plátky) 1/2 hrnku
- feta 1/2 hrnku
- piniové oříšky (nasucho opražená)
- petrželka (nebo estragon nebo máta (nebo jejich směs)) 1 hrst
- citronová kůra z 1 citronu
Zálivka
- olivový olej 8 lžic
- hrubozrnná hořčice 3 lžíce
- červený vinný ocet 3 lžíce
- citronová šťáva (čerstvá) 2 lžíce
- sůl
- čerstvě namletý pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na 180 °C. Očištěný a na kousky nakrájený chřest rozložte na plech, zakapejte ho olejem, poprašte solí a hrubě nadrceným pepřem a polovinou jemně nakrájené citronové kůry. Pečte asi 20–25 minut, až chřest změkne.
- Kuskus, tarhoňu nebo bulgur připravte podle návodu na obalu a z uvedených přísad prošlehejte zálivku.
- V míse promíchejte scezený kuskus se zálivkou, olivami, chřestem, piniovými jadérky, bylinkami a zbylou citronovou kůrou.
PRIMA TIP: Všechny recepty s chřestem na jednom místě najdete v našem speciálu