Korpus
- vejce 3 ks (velká) nebo 4 ks (malá)
- cukr krupice 130 g
- máslo 50 g
- mléko 180 ml
- vanilkový extrakt 2 lžičky
- hladká mouka 200 g
- prášek do pečiva 2 lžičky
- sůl špetka
Jahodový džem
- jahody (i mražené) 500 g
- cukr 2 lžíce (případně víc)
- citronová šťáva 1 lžíce
- voda 2 lžíce
- želatina (sypká) 2 lžičky
Krém
- tvaroh 750 g
- pomazánkové máslo 200 g
- cukr 120 g
- vanilkový extrakt 1 lžička
Kompletace
- jahody (hezké čerstvé ) 200 g
Článek
25 nápadů, jak proměnit sladké jahody v neodolatelné dobroty
Kdo by nemiloval sladké jahody? Každý rok trpělivě čekáme, až se pole začervenají a my si můžeme vychutnat na slunci dozrálé české jahody. Jsou neskutečně lahodné samy o...
Postup přípravy
- Korpus: Troubu rozpalte na 180 °C (horkovzduch na 160 °C).
- Formu na dort o průměru 21 cm připravte následujícím způsobem: dno vyložte pečicím papírem, připněte obruč a boky nechte neupravené – korpus se na boky přichytí a díky tomu budou pak boky rovné a ne do kuželu.
- Do mísy rozklepněte celá vejce a nechte je šlehat na plný výkon, dokud nebude směs světlá a objem se minimálně nezdvojnásobí. Trvá to několik minut (kolem 5). Potom přisypte cukr a znovu šlehejte několik minut.
- Mezitím ohřejte mléko, aby bylo teplé. Máslo rozpusťte a nalijte do mléka. Přidejte i vanilkový extrakt.
- V čisté misce smíchejte hladkou mouku, špetku soli a prášek do pečiva.
- Mixér, který šlehá vejce, ztlumte na minimum a do vajec přidejte sypkou moučnou směs a na nízké otáčky promíchejte, dokud se obě složky zcela nespojí (netrvá to dlouho, pozor aby se směs nepřešlehala). Pak stejným způsobem přidejte i mléčnou směs.
- Těsto hned nalijte do připravené formy a dejte péct do rozpálené trouby na 40–50 minut. Upečený korpus poznáte tak, že pokud do středu zapíchnete špejli, po vyndání je suchá, obalená několika drobečky. Pozor, aby se korpus nepřepekl a nebyl suchý.
- Formu s dortem po upečení vyndejte na mřížku a nechte vychladnout. Poté odřízněte nožem boky od formy, sundejte obruč, otočte vzhůru nohama (tím se zatíží vypouklý vršek a dost se srovná), sejměte dno a nechte zcela vychladnout (klidně do druhého dne).
- Jahodový džem: Džem si připravte asi 2 hodiny před kompletací dortu. Jahody vložte do kastrůlku, přidejte cukr a citronovou šťávu a svařte. Směs rozmixujte a vařte dál, dokud se objem nezredukuje asi o polovinu.
- Do misky vložte studenou vodu, přisypte želatinu a nechte 5 minut bobtnat. Jahody sundejte ze sporáku a zamíchejte do nich nabobtnalou želatinu.
- Džem nechte zchladnout a kontrolujte, zda začíná želírovat. Když začíná, je čas ho použít a dokompletovat dort. Pokud džem zbyde (nejspíš ano), uchovávejte ho v lednici.
- Krém: Všechny ingredience vložte do mísy a kvalitně prošlehejte.