Najděte si recept
Na co máte chuť?

Jablečno-hruškový tarte tatin
Francouzský obrácený koláč TARTE TATIN zná asi už každý, ale pokaždé má u všech velký úspěch. Zkuste tentokrát variaci z jablek a hrušek.
do 1 hodiny
8–10 porcí
Suroviny (8–10 porcí)
Na těsto:
- hladká mouka 200 g
- polotvrdé máslo 100 g
- Cukr 2 lžíce
- žloutky 2 ks
- studená voda 2 lžíce
- Sůl 1 špetka
Na náplň:
- jablka nebo hrušky nebo půl na půl 7 ks
- Citron 1/2 ks
- cukr krupice 6–7 lžic
- Máslo 60 g
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Jablka a hrušky oloupejte a nakrájejte na velké měsíčky, které pokapejte citronem. (Kyselejší ovoce s karamelem lépe pasuje). Pak předehřejte troubu na 220 °C.
- Na těsto si smíchejte všechny ingredience a pořádně ho prohněťte. Pokud těsto bude příliš drobivé, přidejte lžíci vody. Když je těsto hotové, dejte ho na půl hodinky do mrazáku zabalené do fólie.
- Na náplň si dejte cukr s máslem do pánve a pomalu směs zahřívejte, až se z ní stane karamel. Pozor, karamel se nesmí spálit, musí být jemně hnědý.
- Do hotového karamelu pokládejte nakrájené ovoce, lehce ho promíchejte a vařte cca 2 minuty.
- Když se směs vaří, tak studené těsto vyválejte na pomoučněném vále do trochu větší velikosti, než je pánev. Těsto naviňte na váleček a pomalu přesunujte na horkou pánev. Okraje těsta přitlačte ke stěně, aby nevytekla karamelově jablečná šťáva.
- Do horké trouby dejte pánev a pečte koláč asi 25 minut, dokud těsto nemá zlatohnědou barvu.
- Po upečení na pánev dejte větší talíř a pak velmi opatrně koláč převraťte.
Jablečno-hruškový tarte tatin Foto: Výpečky.com
Výpečky.com je blog o jídle, vaření, kulinárních výletech a dobrodružstvích. Tereza, která ho vytváří, je kulinární stylistka, amatérsky fotí jídlo a hodnotí restaurace. Najdete tady recepty, její vlastní i převzaté, ale všechny odzkoušené a prověřené. Také dramatické reportáže z cest a jídelen, kantýn, bufetů a vývařoven. Vydejte se na výpravu od haute cuisine až po výpečky.