Suroviny
- cibule 1 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 2 stroužky
- olivový olej 1 lžíce
- hrách (loupaný půlený zelený) 440 g
- vepřové uzené koleno 1 ks
- bobkový list 1 ks
- tymián (čerstvý) 6 snítek
- kuřecí vývar 1 litr
- mražený hrášek 280 g
- máta (čerstvé lístky)
- chléb (k podávání)
Postup přípravy
- V POMALÉM HRNCI: Pokud máte vyjmutelnou nádobu z pomalého hrnce, připravte v ní rovnou základ. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na 2cm plátky, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a česnek a nechte 5 minut změknout.
- Hrách propláchněte, vsypte do hrnce, přidejte uzené koleno, bobkový list, tymián svázaný k sobě, vývar a 750 ml vody. Vařte 6 hodin na nízkém stupni. Vyjměte koleno a zvyšte teplotu na vysokou. Nechte ho vychladnout, oberte maso a odstraňte kůži a kosti. Maso vraťte do hrnce a zamíchejte. Vařte 30 minut doměkka.
- Hrášek nechte rozmrazit a rozmačkejte polovinu vidličkou. Až hrách a maso změknou, přidejte všechen hrášek a nechte ho 10 minut prohřát. Odstraňte tymián a podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte lístky máty a podávejte s křupavým chlebem.
- NA SPORÁKU: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na 2cm plátky, česnek podrťte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a česnek a opékejte na středním stupni 5 minut doměkka.
- Přidejte propláchnutý hrách, uzené koleno, bobkový list, tymián, vývar a 1 l vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte 2 hodiny mírně vařit, než maso změkne. V půlce vaření koleno obraťte.
- Koleno vyjměte a nechte ho zchladnout. Oberte maso, odstraňte kůži a kosti a vraťte ho do hrnce a zamíchejte. Vařte 30 minut doměkka.
PRIMA TIP: Líčka na červeném víně s karotkou a fenyklovým pyré