reklama

zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat

reklama

Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
Hrachová polévka s uzeným kolenem
Autor: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce Hrachová polévka s uzeným kolenem

Hrachová polévka s uzeným kolenem

Hodnoceno: 0x
Hutné polévky jsou oblíbené od Itálie po Polsko. Díky mraženému hrášku a čerstvé mátě je tahle hrachovka příjemně svěží a hodí se na chladný večer i do horkého dne.
nad 2 hodiny
4–6 porce

reklama

reklama

Postup

  1. V POMALÉM HRNCI: Pokud máte vyjmutelnou nádobu z pomalého hrnce, připravte v ní rovnou základ. Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na 2cm plátky, česnek podrťte. V hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a česnek a nechte 5 minut změknout.
  2. Hrách propláchněte, vsypte do hrnce, přidejte uzené koleno, bobkový list, tymián svázaný k sobě, vývar a 750 ml vody. Vařte 6 hodin na nízkém stupni. Vyjměte koleno a zvyšte teplotu na vysokou. Nechte ho vychladnout, oberte maso a odstraňte kůži a kosti. Maso vraťte do hrnce a zamíchejte. Vařte 30 minut doměkka.
  3. Hrášek nechte rozmrazit a rozmačkejte polovinu vidličkou. Až hrách a maso změknou, přidejte všechen hrášek a nechte ho 10 minut prohřát. Odstraňte tymián a podle chuti osolte a opepřete. Ozdobte lístky máty a podávejte s křupavým chlebem.
  4. NA SPORÁKU: Cibuli nakrájejte nadrobno, mrkev na 2cm plátky, česnek podrťte. Ve velkém hrnci rozehřejte olej, vsypte cibuli, mrkev a česnek a opékejte na středním stupni 5 minut doměkka.
  5. Přidejte propláchnutý hrách, uzené koleno, bobkový list, tymián, vývar a 1 l vody a přiveďte k varu. Snižte teplotu, zakryjte pokličkou a nechte 2 hodiny mírně vařit, než maso změkne. V půlce vaření koleno obraťte.
  6. Koleno vyjměte a nechte ho zchladnout. Oberte maso, odstraňte kůži a kosti a vraťte ho do hrnce a zamíchejte. Vařte 30 minut doměkka.

Hrachová polévka s uzeným kolenem  Foto: Hrachová polévka s uzeným kolenem; foto: kuchařka Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce

Zdravá jídla z pomalého hrnce Foto:

Olivia Andrews

Díky receptům z této kuchařky můžete rodinu i přátele jednoduše a zároveň stylově nasytit zdravými a výživnými pokrmy.

Každý recept je vymyšlený tak, aby ho bylo možné připravit i ve dnech, kdy zrovna nemáte příliš mnoho času na vaření. Stačí ráno vložit suroviny do pomalého hrnce, a když se večer vrátíte domů, váš byt bude naplněný vůní dobrého jídla. Navíc díky pomalé přípravě můžete z potravin získat výrazně víc živin i zdraví prospěšných látek.

100 receptů je vždy popsáno ve dvou variantách – jedna je určená pro pomalý hrnec, podle druhé ten samý pokrm můžete připravit i bez něj na sporáku či v troubě.

Nakladatelství Omega, 499 Kč

reklama

reklama