Suroviny
- hovězí kližka 750 g
- klobása (na vaření) 2 ks
- cibule 3 ks
- kapie (červené špičaté) 2 ks
- česnek 2 stroužky
- maďarská paprika (sladká) 1 lžíce
- pálivá paprička 1/2 lžičky
- nové koření 5 kuliček
- drcený kmín špetka
- čerstvě namletý pepř (černý)
- majoránka (sušená) 1/2 lžíce
- olej (sádlo)
- sůl
Postup přípravy
- Hovězí maso nakrájejte na větší kostky, klobásy na kolečka, kapii na proužky a cibuli na kostičky.
- Nejprve na oleji nebo sádle nechte na mírnějším zdroji tepla orestovat dohněda cibuli. Poté zvyšte teplotu, přidejte kostky masa, osolte, okořeňte pepřem, kmínem, novým kořením a maso ze všech stran opečte.
- Jakmile maso začne pouštět šťávu, opět zmírněte teplotu, posypte paprikou, promíchejte a přiklopte. Nechte maso dusit nejprve ve vlastní šťávě, podle potřeby podlévejte menším množstvím vody nebo hovězího vývaru. Maso nesmí být zcela potopené.
- Po půlhodině k masu přihoďte kolečka klobás a společně dál duste, opět průběžně trochu podlévejte. Když je maso skoro měkké, což je přibližně po hodině dušení, přidejte ještě nakrájené papriky, majoránku, posekaný česnek a asi čtvrt hodiny společně vařte.
- Dochuťte případně solí a pepřem. Guláš ničím nezahušťujte, měl by mít pouze přirozeně vydušenou hustší šťávu.
PRIMA TIP: Hovězí guláš