Suroviny
- hovězí maso (tučnější-kližka, krk, případně směs na guláš)) 250 g
- cibule (velká ) 1 ks
- sádlo 2 lžíce
- hladká mouka 1–3 lžíce
- bobkový list 1 ks
- nové koření 2 kuličky
- uzená paprika 1 a 1/2 lžičky
- sladká paprika 2 lžičky
- kmín (drcený nebo mletý ) 1 lžička
- česnek 3 stroužky
- voda 1,5 l
- mrkev 1 ks
- brambory (střední) 3 ks
- tymián (sušený nebo čerstvý ) 1 lžička nebo snítka
- majoránka hrst
- pepř
- sůl 1 lžička
Postup přípravy
- Maso nakrájejte na velmi drobno a nebo namelte nahrubo (čím větší kousky masa budou, tím déle se bude polévka vařit).
- Cibuli nakrájejte najemno. Česnek oloupejte a nasekejte.
- V hrnci rozpalte sádlo, plamen stáhněte na poloviční výkon, na sádlo přidejte cibuli a smažte dozlatova. Plamen zvyšte a přidejte maso, které zprudka osmahněte. Maso pustí šťávu, kterou nechte zcela vyvařit.
- Plamen opět stáhněte a masovou směs zasypte moukou (čím víc chcete polévku hustou, tím víc mouky dejte), novým kořením a bobkovým listem.
- Za stálého míchání asi dvě minuty opékejte. Pak přidejte sladkou i uzenou papriku, kmín a česnek a opékejte asi minutku (a nezapomínejte míchat) do rozvonění.
- Nyní celou směs zalijte vodou, osolte, přiveďte k varu, zakryjte pokličkou a na mírném plameni vařte, dokud není maso měkké – trvá to asi hodinu.
- Mrkev oškrábejte a nakrájejte na malé kostičky, brambory oloupejte a nakrájejte na kostičky větší než mrkev. Přidejte společně s libečkem k polévce a vařte dalších asi 20 minut, dokud není zelenina měkká.
- Z polévky vyndejte bobkový list a nové koření (a případně čerstvý libeček), přidejte majoránku, kterou promněte v dlaních a nechte 2 minuty prohřát.
- Dochuťte solí, čerstvě mletým pepřem a podávejte s chlebem nebo jiným pečivem.