Najděte si recept
Na co máte chuť?

Grilované tofu špízy s okurkovým salátem
Že je tofu vegetariánskou ingrediencí číslo jedna, o tom dnes není pochyb. Ale že by se, například díky následujícímu receptu, mohlo stát i položkou number one pro jedlíky masa, o tom budete vědět jako první. Zkrátka, tohle je grilovací kousek na jedničku.
do 30 minut
4–6 porce
Článek
18x originální grilovačka bez masa
Když se řekne grilování, většina z nás si představí pořádný kus masa nebo klobásky, ale na grilu se dá připravit i báječná bezmasá hostina!
Suroviny (4–6 porce)
- šalotky 6 ks
- jarní cibulky 1 svazek
- čerstvé červené chilli papričky 2–3 ks
- Česnek 8 stroužků
- čerstvý zázvor 5cm kousek
- arašídový nebo jiný rostlinný olej
- celý černý pepř 4 lžíce
- sečuánský pepř 1 lžíce
- semínka koriandru 2 lžičky
- vločková sůl 1 lžička
- Sójová omáčka 4 lžíce
- světlý přírodní krupicový cukr 3 lžíce
- pevné tofu 750 g
- salátová okurka 1 ks
- čerstvý koriandr 1/2 svazku
- rýžový ocet 2 lžíce
- sůl a čerstvě namletý pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Šalotky oloupejte a nakrájejte je na jemné plátky. Jarní cibulku očistěte stejně jako chilli papričky, česnek oloupejte a vše nakrájejte rovněž na jemné plátky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Trochu oleje rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi. Vsypte šalotku, jarní cibulku, papričku, česnek a závor a za častého promíchávání smažte na nízkém stupni 10 až 15 minut, až vše zvláční.
- Na marinádu rozdrťte oba druhy pepře, semínka koriandru a vločkovou sůl v hmoždíři. Přidejte do pánve spolu se sójovou omáčkou a cukrem. Vařte, až směs zhoustne a bude hezky lesklá, pak přesuňte do malého pekáče.
- Tofu rozkrájejte na 2cm kousky a napíchejte je na špejle. Vložte je do pekáčku a obalte v marinádě, pak nechte v ledničce několik hodin rozležet.
- Špízy pak ogrilujte za častého potírání marinádou, až bude tofu hezky připečené a křupavé.
- Škrabkou na brambory naloupejte okurku na dlouhé proužky a dejte je do mísy. Přidejte nasekané lístky koriandru, rýžový ocet a špetku pepře a soli. Promíchejte a podávejte k tofu špízům.
Grilované tofu špízy s okurkovým salátem; foto: Marek Kučera