Suroviny
- šalotka 6 ks
- červené chilli papričky (čerstvé ) 2–3 ks
- česnek 8 stroužků
- zázvor (čerstvý ) 5cm kousek
- olej (arašídový nebo jiný rostlinný )
- koriandr (semínka ) 2 lžičky
- sójová omáčka 4 lžíce
- cukr krupice (světlý přírodní ) 3 lžíce
- tofu (pevné) 750 g
- salátová okurka 1 ks
- koriandr (čerstvý ) 1/2 svazku
- rýžový ocet 2 lžíce
- sůl
- sůl (vločková ) 1 lžička
- čerstvě namletý pepř
- sečuánský pepř 1 lžíce
- pepř celý (černý ) 4 lžíce
Článek
18x originální grilovačka bez masa
Když se řekne grilování, většina z nás si představí pořádný kus masa nebo klobásky, ale na grilu se dá připravit i báječná bezmasá hostina!
Postup přípravy
- Šalotky oloupejte a nakrájejte je na jemné plátky. Jarní cibulku očistěte stejně jako chilli papričky, česnek oloupejte a vše nakrájejte rovněž na jemné plátky. Zázvor oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Trochu oleje rozehřejte ve velké nepřilnavé pánvi. Vsypte šalotku, jarní cibulku, papričku, česnek a závor a za častého promíchávání smažte na nízkém stupni 10 až 15 minut, až vše zvláční.
- Na marinádu rozdrťte oba druhy pepře, semínka koriandru a vločkovou sůl v hmoždíři. Přidejte do pánve spolu se sójovou omáčkou a cukrem. Vařte, až směs zhoustne a bude hezky lesklá, pak přesuňte do malého pekáče.
- Tofu rozkrájejte na 2cm kousky a napíchejte je na špejle. Vložte je do pekáčku a obalte v marinádě, pak nechte v ledničce několik hodin rozležet.
- Špízy pak ogrilujte za častého potírání marinádou, až bude tofu hezky připečené a křupavé.
- Škrabkou na brambory naloupejte okurku na dlouhé proužky a dejte je do mísy. Přidejte nasekané lístky koriandru, rýžový ocet a špetku pepře a soli. Promíchejte a podávejte k tofu špízům.