zavřít

Najděte si recept

Co hledáte? Jídlo, ingredience, pořad nebo kuchař…
Smazat
Gratinovaný pórek se šunkou
Autor: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň Gratinovaný pórek se šunkou

Gratinovaný pórek se šunkou

Hodnoceno: 5x
Báječné jídlo, které ocení nejen dospělí, ale i děti. Využijte sezonu, kdy je k mání výborný pórek, který se v tomto případě promění v hlavní hvězdu večeře, na níž si každý pochutná.
do 1 hodiny
4 porce

reklama

Postup

  1. Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké plátky kolečka.
  2. Oboje dejte do hrnce, zalijte vodou jen tak aby byl pórek s bramborami ponořený, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci másla a čerstvý bobkový list. Vařte mírným varem bez poklice cca 10 minut. Voda by se měla téměř vyvařit, bobkový list po uvaření vyjměte.
  3. Zapékací misku vymažte máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou, urovnejte a poklaďte pokrájenou šunkou. Pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte čerstvým pepřem. Vajíčka smíchejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypejte nastrouhaným sýrem a pokapejte ještě troškou olivového oleje.
  4. Pečte v horní třetině trouby cca půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.

Gratinovaný pórek se šunkou  Foto: Gratinovaný pórek se šunkou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

reklama