Suroviny
- pórek 4 ks
- brambory 200 g
- sůl 1/2 lžičky
- čerstvě namletý pepř
- bobkový list 1 ks
- máslo 2 lžíce
- šunka (nejlépe od kosti) 6 plátků
- vejce 3 ks
- smetana ke šlehání 100 ml
- ementál (hrubě strouhaný) 50–100 g
- olivový olej 2 lžíce
- pažitka (na ozdobu)
Postup přípravy
- Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké plátky – kolečka.
- Oboje dejte do hrnce, zalijte vodou jen tak aby byl pórek s bramborami ponořený, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci másla a čerstvý bobkový list. Vařte mírným varem bez poklice cca 10 minut. Voda by se měla téměř vyvařit, bobkový list po uvaření vyjměte.
- Zapékací misku vymažte máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou, urovnejte a poklaďte pokrájenou šunkou. Pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte čerstvým pepřem. Vajíčka smíchejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypejte nastrouhaným sýrem a pokapejte ještě troškou olivového oleje.
- Pečte v horní třetině trouby cca půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.