Suroviny
- dýně Hokkaidó 1,5 kg
- přepuštěné máslo 2 lžíce
- zázvor (čerstvý ) 2 plátky
- voda 2 litry
- zeleninový bujón (bio ) 2–3 kostky
- citronová šťáva 1 lžíce
- kurkuma 1 špetka
- kokosové mléko 200 ml
- chilli papričky (malé sušené ) 1–2 ks
- kardamom (mletý ) 1 lžička
- drcený kmín 1 lžička
- dijonská hořčice 2 lžíce
- sůl (nerafinovaná,podle chuti)
Postup přípravy
- Dýni neloupejte, jen odstraňte semínka a nakrájejte ji na větší kusy.
- V hrnci rozehřejte přepuštěné máslo a přidejte nakrájenou dýni. Přihoďte plátky zázvoru, zalijte vodou a přidejte rozdrobený bio zeleninový bujón.
- Nechte lehce probublávat, až je dýně velmi měkká (asi 20 minut).
- Přikápněte citronovou šťávu a přisypte kurkumu. Přilijte kokosové mléko a rozmixujte ponorným mixérem na krém.
- Přidejte rozdrobenou chilli papričku, kardamom, drcený kmín a dijonskou hořčici. Vraťte na oheň a nechte ještě 2 minuty probublávat. Podle chuti dosolte.