Suroviny
- hovězí maso (kolínko s kostí, středně velké plátky) 4 ks
- mrkev (na kostičky) 2 ks
- cibule (na kostičky) 1 ks
- celer (na plátky) 2 řapíky
- česnek (oloupaný) 2 stroužky
- rajský protlak 1 lžíce
- bílé víno 250 ml
- hovězí vývar 750 ml
- bobkový list 2 ks
- hladká mouka
- olivový olej
- pepř
- sůl
Celerovo-petrželový salát
- celer 2 řapíky
- celerové listy
- hladkolistá petržel
- olivový olej 1 lžíce
- červený vinný ocet 1 lžička
- pepř
- sůl
Postup přípravy
- Ve velkém hrnci rozehřejte cca 2 lžíce olivového oleje. Hladkou mouku osolte, opepřete a jednotlivé plátky hovězího kolínka v mouce obalte.
- Přebytečnou mouku oklepte a maso opečte z obou stran na rozpáleném oleji dozlatova. Opečené maso vyndejte na talíř a do pánve dejte opéct za stálého míchání stroužky česneku, nakrájenou mrkev, cibuli a celer.
- Jakmile je zelenina opečená dozlatova, přidejte rajčatový protlak a nechte ho krátce zarestovat. Poté podlijte vínem, přidejte bobkové listy, nechte krátce povařit, vraťte maso a podlijte vývarem. Vývar by měl sahat minimálně do ¾ výšky masa.
- Hrnec přiklopte a nechte dusit doměkka (90–120 minut). Jakmile je maso měkké a odděluje se od kosti, vyndejte ho z hrnce a zabalte do alobalu. Omáčku propasírujte přes jemný cedník, vraťte ji na oheň a nechte mírně zredukovat.
- Maso vraťte do omáčky a nechte krátce povařit. Podávejte s celerovo-petrželkovým salátem a například vařenými kroupami.
- Celerovo-petrželkový salát: Řapíky celeru nakrájejte najemno, petrželku a celerové listy natrhejte, dejte do misky a promíchejte. V misce prošlehejte olivový olej s červeným vinným octem a zálivkou salát zalijte. Dochuťte solí a pepřem.