Suroviny
- olivový olej 3 lžíce
- vepřová plec (vepřová plec bez kosti, svázaná provázkem) 2 kg
- jalovec (rozdrcený) 3 bobule
- rozmarýn (čerstvý ) 2 velké snítky
- šalvěj (čerstvá) 2 velké snítky
- bobkový list 4 ks
- česnek 1 stroužek
- mořská sůl (kvalitní)
- čerstvě namletý pepř (černý)
- bílý vinný ocet 3 lžíce
- plnotučné mléko 1 litr
Recept
Kuře pečené v mléce
Pokud chcete svému nedělnímu kuřeti dopřát malý upgrade, zkuste ho tentokrát upéct v mléce. Nejenže tím maso získá neuvěřitelnou šťavnatost, ale jde především o chuť....
Postup přípravy
- Předehřejte troubu na 180 °C a mřížku umístěte doprostřed trouby.
- Ve velkém těžkém hrnci, který můžete dát do trouby, rozehřejte na plotýnce na střední teplotu olej. Přidejte maso a smažte spolu s jalovcovými bobulemi a bylinkami asi 8–10 minut tak, aby maso lehce zhnědlo.
- Přidejte česnek, maso posypte solí a ½ čajové lžičky černého pepře. Smažte, dokud česnek nezhnědne, tedy asi 1 minutu. Přes maso přelijte vinný ocet a polovinu nechte rychle vyvařit.
- Přilijte mléko a přiveďte téměř k varu. Hrnec zakryjte a vepřové duste v troubě. Za občasného otočení ho nechte dusit asi 2 až 2 ½ hodiny, dokud nezměkne (mléko se srazí).
- Maso přendejte na dřevěné prkýnko a volně ho přikryjte. Šťávu přeceďte do misky (tak se zbavíte sraženin) a odstraňte tuk. Šťávu vraťte do hrnce a vařte, dokud se nevyvaří na asi 450 ml / 2 hrnky. Dochuťte solí a pepřem.
- Vepřové nakrájejte na plátky a polijte šťávou.