Suroviny
- celé kuře 1 ks
- celá skořice 1/2 svitku
- šalvěj 1 plná hrst
- citronová kůra
- česnek 1 palice
- plnotučné mléko 2 1/2 hrnku
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Kuře nechte před přípravou dojít do pokojové teploty.
- Troubu předehřejte na 190 stupňů. Ve velkém kastrolu vhodném do trouby rozehřejte olivový olej na středním plameni. Kuře okořeňte solí a pepřem svrchu i zevnitř.
- Kuře vložte do kastrolu prsíčky dolů a opékejte pár minut dozlatova. Poté ho otočte a opečte i ze stran a nakonec ho obraťte i na záda a rovněž opečte. Kuře vyjměte na talíř a z kastrolu vytřete olej.
- Do kastrolu vložte šalvějové lístky, celé neoloupané stroužky česneku, svitek skořice, citronovou kůru a nakonec vlijte mléko. Do směsi vložte kuře prsíčky nahoru. Kastrol vložte do předehřáté trouby a pečte nepřikryté asi hodinu a půl. Čas od času maso přelévejte mléčnou šťávou. Šťáva z mléka se díky citronové kůře srazí, ale to je normální a chuti to vůbec neuškodí. Podávejte s oblíbenou přílohou.