Najděte si recept
Na co máte chuť?

Drůbeží játra na červeném víně
Vyzkoušejte recept na játra na červeném víně podle Romana Vaňka. Je to rychlovka, takže za půl hodiny od vytažení nože a prkýnka můžete jíst. A navíc si na nich určitě pochutnáte!
do 30 minut
4 porce
Suroviny (4 porce)
Játra:
- Šalotka 200 g
- drůbeží jatra 600 g
- Sůl
- Pepř
- Máslo 120 g
- cukr krupice 1 lžička
- suché červené víno 240 ml
Dip:
- Cibule 1/2 ks
- kyselá okurka 1 ks
- Zakysaná smetana 200 g
- plnotučná hořčice 2 lžičky
- balzamiko 1 lžíce
- Cukr 1 lžička
- Sůl
- Pepř
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Játra omyjte, očistěte a případně nařežte na větší kostky. Osolte a opepřete.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na proužky. V pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte šalotku a za častého míchání restujte do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dejte na talíř.
- Pánev vráťte na plotnu, nastavte střední plamen, přidejte další čtvrtinu másla, rozpalte a následně přidejte játra, která restujte asi 4 minuty (za občasného míchání).
- Přilijte víno a cukr, promíchejte a nechte asi 4 minuty bublat. Stáhněte z ohně, vmíchejte na kostičky nakrájené zbylé máslo.
- Podávejte posypané orestovanou šalotkou a dipem (recept níže).
- Dip: cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte najemno. Obojí vložte do mísy, přidejte zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promíchejte a podle potřeby dochuťte cukrem.
- Vložte do lednice a nechte vychladit.
Drůbeží játra na červeném víně, foto: Pradobroty.cz
Objevte Pradobroty!
Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.
V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.
Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.