Játra
- šalotka 200 g
- kuřecí játra 600 g
- sůl
- pepř
- máslo 120 g
- cukr krupice 1 lžička
- červené víno 240 ml
Dip
- cibule 1/2 ks
- kyselé okurky 1 ks
- zakysaná smetana 200 g
- plnotučná hořčice 2 lžičky
- balzamikový ocet 1 lžíce
- cukr 1 lžička
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Játra omyjte, očistěte a případně nařežte na větší kostky. Osolte a opepřete.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na proužky. V pánvi rozehřejte polovinu másla, přidejte šalotku a za častého míchání restujte do zlatavé až lehce hnědé barvy. Poté šalotku dejte na talíř.
- Pánev vráťte na plotnu, nastavte střední plamen, přidejte další čtvrtinu másla, rozpalte a následně přidejte játra, která restujte asi 4 minuty (za občasného míchání).
- Přilijte víno a cukr, promíchejte a nechte asi 4 minuty bublat. Stáhněte z ohně, vmíchejte na kostičky nakrájené zbylé máslo.
- Podávejte posypané orestovanou šalotkou a dipem (recept níže).
- Dip: cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Okurku nastrouhejte najemno. Obojí vložte do mísy, přidejte zakysanou smetanu, hořčici, balzamiko, sůl, pepř, promíchejte a podle potřeby dochuťte cukrem.
- Vložte do lednice a nechte vychladit.