Suroviny
- rajčata 7 ks
- bulgur 1/2 hrnku
- cibule 1 ks
- česnek 4 stroužky
- olivový olej 4 lžíce
- feta 75 g
- hladkolistá petržel 1/3 hrnku
- hladká mouka 2 lžíce
- olej
- sůl
- pepř
Omáčka
- hladkolistá petržel 1 hrnek
- olivový olej 80 ml
- česnek 2 stroužky
- citronová šťáva (z 1 citronu)
- citronová kůra (z 1 citronu)
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Troubu předehřejte na teplotu 220 ºC. Rajčata překrájejte na půlky a naskládejte je do pekáče řezem dospod. Osolte je a opepřete, pokapejte olejem a pečte, až se slupka začne nafukovat – asi 15 minut. Zchladlá rajčata oloupejte (slupku vyhoďte) a dužinu nakrájejte na malé kousky. Šťávu uchovejte do omáčky a dužinu promíchejte v misce s bulgurem a nechte stát asi 5 minut.
- Oloupanou cibuli a česnek nasekejte nadrobno. Na pánvi rozehřejte olej a smažte na něm cibuli s česnekem asi 8 minut. Přesuňte vše k bulguru, přidejte nastrouhaný sýr Feta a bylinky. Osolte, opepřete a spojte s moukou.
- Rukama namočenýma ve studené vodě tvořte šištičky o velikosti ořechu. Kofty obalte v hladké mouce auchovejte do smažení v chladu.
- OMÁČKA: Všechny ingredience spolu se šťávou z rajčat společně promixujte, podle chuti osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem.
- Na pánvi rozehřejte asi centimetrovou vrstvu oleje. Smažte na něm postupně všechny kofty dozlatova – 3 až 5 minut. Po vyndání z oleje je ješte osušte na ubrousku a podávejte s připravenou omáčkou.
- Prima tip: Pokud se neobejdete bez masa, použijte místo bulguru 300 g mletého masa, nejlépe jehněčího, které předem osmahněte na cibuli s česnekem.