Otestujte geniální variaci na klasický pokrm, jímž je kohout na víně. Překvapivý chuťový zážitek zajistí kvalitní bílý ryzlink.
4 porce
60 minut
Suroviny
kuřecí kousky (paličky a horní částí stehýnek)
8 ks
Máslo
50 g
trocha olivového oleje
cibule nakrájené nadrobno
2 ks
anglická slanina nakrájená na proužky
125 g
česnek nakrájený na plátky
4 stroužky
žampióny
250 g
bílé víno, nejlépe ryzlink
500 ml
Smetana
250 ml
Sůl
čerstvě namletý pepř
hladkolistá petrželka na ozdobu
Postup přípravy
V kastrolu rozehřejte máslo a olej. Vložte kousky kuřete a ze všech stran je opečte. Vyjměte je z kastrolu.
Do kastrolu vsypte cibuli a smažte, až cibule zvláční a slanina se vyškvaří. Vsypte česnek a nechte ho zezlátnout, směs pak z kastrolu vyndejte děrovanou naběračkou a tuk v něm ponechte.
Vsypte do něj houby nakrájené na plátky (menší můžete jen rozpůlit) a 5 minut je smažte. Vraťte k nim směs cibule, slaniny a česneku a opečené kousky kuřete, vlijte víno a uveďte ho do varu.
Plamen snižte, kastrol přikryjte a vše duste 15 až 25 minut, až bude kuře křehké. Po 15 minutách kastrol odkryjte, vlijte smetanu a nechte ještě 10 minut vařit. Posypte nakrájenou petrželkou, podle chuti osolte a opepřete.