Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

Čokoládový dort s mořskou solí

do 1,5 hodiny
Pro milovníky čokolády je tento drt splněným snem. Víc čokoládový už snad ani být nemůže :) A chuťový švih mu dodá slaný akcent. Překvapivé spojení, ale rozhodně je to delikatesa!
Reklama

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny

Korpus:

Reklama

Postup

  1. Předehřejte troubu na 180 °C. Dortovou otvírací formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem (vystřihněte kolo ve velikosti dna formy a proužek o výšce boků).
  2. V kastrole se silným dnem zahřívejte na mírném plameni smetanu, máslo a cukr do rozpuštění. Přidejte čokoládu a dále míchejte tak dlouho, až bude čokoláda rozpuštěná a směs hladká. Pak odstavte na prkénko.
  3. Ve velké míse rozšlehejte metlou vejce a za stálého míchání postupně přilévejte teplou (ale ne horkou!) čokoládovou směs. Osolte podle chuti a použitého druhu soli (max. malou lžičku). Nalijte ji do dortové formy a uhlaďte povrch.
  4. Pečte asi 45 minut. Pak do dortu zapíchněte špejli 5 cm od okraje formy, a pokud po vytažení bude čistá, máte dopečeno. Přesuňte z trouby na mřížku a nechte ve formě zcela vychladnout. Pak objeďte kulatým nožem boky formy, jestli není dort někde přichycený ke stěně, a formu přetáhněte fólií. Dejte důkladně vychladit do chladničky, alespoň na 6 hodin, nejlépe přes noc.
  5. Připravte si polevu: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a máslo dohladka. Odstraňte z ohně, přidejte mléko a med a dobře rozmíchejte.
  6. Z vychlazeného dortu opatrně sejměte postranní kruh formy, papír a poté dort opatrně sundejte ze dna formy a přesuňte na podložku nebo dortový tác.
  7. Potřete ho polevou, dokud je ještě teplá. Ve chvíli, kdy poleva tuhne, ale není ještě úplně tuhá, ji poprašte trochou soli. Až ochutnáte pochopíte, že tato kombinace je božská.
Reklama

Čokoládový dort s mořskou solí  Foto:

Čokoládový dort s mořskou solí                                                            Foto: Karolína, domácí kuchařka

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama