Suroviny
- šalotka 5 ks
- slunečnicový olej 100 ml
- zázvor (najemno nastrouhaný ) 1 lžička
- česnek (najemno nastrouhaný ) 1 stroužek
- mletý koriandr 2 lžičky
- římský kmín (mletý ) 1 lžička
- římský kmín (celý) 1/4 lžičky
- rajčatový protlak 1 lžíce
- zelená čočka (francouzská ) 250 g
- kurkuma (mletá ) 1/4 lžičky
- zelené fazolky ( nakrájené na menší kousky) 150 g
- mrkev (středně velká, očištěná a na tenké plátky) 2 ks
- koriandr (najemno nasekaného + na podávání) velká hrst
- kajenský pepř 1/2 lžičky
- sůl
- jogurt (na podávání)
- rýže (uvařená, na podávání)
Chlebové placky
- hladká mouka 500 g
- sůl 1/4 lžičky
- jedlá soda 1 lžička
- cukr krupice 1 lžíce
- voda (vlažná ) 60 ml
- sušené droždí 3/4 lžičky
- podmáslí (kysané ) 400 ml
- přepuštěné máslo (nebo slunečnicový olej na potření)
Článek
21x kari v hlavní roli
Sbíhají se vám sliny jen při pouhém pohledu na misku voňavého kari? Tak dnes je váš šťastný den, připravili jsme výběr těch nejlepších receptů!
Postup přípravy
- Čočkové kari: Šalotky oloupejte a 4 nakrájejte na tenká kolečka, která osmahněte dozlatova v rozpáleném slunečnicovém oleji.
- Osmaženou šalotku zbavte přebytečného oleje na papírové utěrce a v pánvi ponechte 3 lžíce oleje.
- Zbylou šalotku nakrájejte najemno. V malé misce smíchejte najemno nastrouhaný zázvor, česnek, mletý koriandr a mletý římský kmín s 60 ml vody.
- Zbylý šalotkový olej rozpalte, přidejte celý římský kmín a nechte ho 5 sekund restovat. Přidejte najemno nakrájenou šalotku, kterou nechte asi 1 minutu restovat.
- Poté přidejte připravenou pastu z koření a nechte ji zprudka vydusit až na tuk. Na závěr vmíchejte rajčatový protlak smíchaný s 1 lžící vody, nechte krátce orestovat a poté stáhněte z ohně.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte zelenou čočku s kurkumou a 800 ml vody. Přiveďte k varu, hrnec částečně zakryjte poklicí a nechte asi 15 minut vařit na mírném ohni.
- Jakmile čočka mírně změkne, přidejte nakrájenou mrkev s fazolkami, polovinu koriandru a čočku se zeleninou uvařte al dente. Na závěr dochuťte solí, kajenským pepřem a přimíchejte orestovanou pastu se zbylým, najemno nasekaným koriandrem.
- Podávejte s chlebovými plackami, rýží basmati, lžící jogurtu a osmaženou šalotkou. Můžete posypat chilli vločkami. Dozdobte několika lístky koriandru.
- Chlebové placky: V misce smíchejte sušené droždí s cukrem a vlažnou vodou. Nechte asi 10 minut odpočinout. Do velké mísy prosejte hladkou mouku s kypřicím práškem, jedlou sodou a solí.
- Dobře promíchejte, přidejte drožďovou směs s podmáslím a vypracujte hladké a vláčné těsto. Pokud by bylo těsto příliš lepivé, přidejte malé množství mouky a znovu důkladně prohněťte.
- Z těsta vytvarujte kouli, vraťte ji do mísy, zakryjte potravinářskou fólií a nechte kynout do dvojnásobného objemu (60–90 minut).
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučený vál a rozdělte ho na 8 (velké placky) nebo 16 kousků. Na mírném ohni rozehřejte silnostěnnou pánev a kousek těsta vyválejte na pomoučeném vále na tenkou placku, kterou z obou stran potřete rozehřátým ghí nebo slunečnicovým olejem. Zbytek kousků těsta musíte mít zakryté potravinářskou fólií.
- Vyválenou a potřenou placku dejte do rozpálené pánve, zakryjte poklicí a nechte ji asi 1 minutu opékat. Jakmile se na placce vytvoří velké bubliny, placku otočte a nechte ji asi 1–2 minuty dopéct z druhé strany.
- Opečenou placku zabalte do čisté bavlněné utěrky a stejným způsobem zpracujte zbytek těsta. Nejlépe chutnají čerstvě připravené.