Náplň
- žloutek 4 ks
- kukuřičný škrob 1/3 hrnku
- voda 1,5 hrnku
- cukr 1 a 1/3 hrnku
- sůl 1/4 lžičky
- máslo 3 lžíce
- citronová tráva 1/2 hrnku
- citronová kůra 1 lžíce
- dortový korpus 1 ks
Sněhová čepice
- bílek 4 ks
- vinný kámen 1 špetka
- cukr 2 lžíce
Postup přípravy
- Vyšlehejte žloutky ve středně velké míse a dejte stranou.
- Ve středně velkém hrnci smíchejte kukuřičný škrob, vodu, cukr a sůl. Vyšlehejte, aby se vše spojilo. Na střední teplotě směs ohřívejte, často míchejte a přiveďte k varu. Vařte 1 minutu. Sundejte z ohně a postupně všlehejte horkou směs do žloutků a míchejte, dokud nespotřebujete asi polovinu směsi.
- Vaječnou směs vraťte zpět do hrnce, na úplně mírném ohni míchejte a vařte další 1 minutu. Sundejte z ohně a jemně vmíchejte máslo, citronovou šťávu a kůru. Míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
- Směs nalijte do koupeného předpečeného korpusu a navrch rozprostřete sněhovou čepici (návod níže), dokud je náplň ještě horká. Ujistěte se, že bílky všude zakrývají náplň a jsou dotaženy k těstu.
- Pečte v troubě předehřáté na 190 °C na střední příčce 10–12 minut nebo dokud nebude pusinková směs zlatavá. Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Než budete koláč krájet, ujistěte se, že je opravdu studený.
- Sněhová čepice: bílky a vinný kámen dejte do mixéru se šlehacími metlami. Šlehejte bílek, až se budou dělat měkké špičky, potom postupně přidávejte cukr a nepřestávejte šlehat asi 1–2 minuty, dokud se nebudou tvořit pevné špice. Vyšlehanou směs hned naneste na citronový koláč.