Churros
- hladká mouka 150 g
 - máslo 30 g
 - pomerančová kůra (z 1/2 pomeranče)
 - cukr krupice 1 lžička
 - voda 170 ml
 - vejce 2 ks
 - sůl 1 špetka
 - slunečnicový olej 1 litr
 
Čokoláda
- kukuřičný škrob 1 lžíce
 - šlehačka 300 ml
 - tmavá čokoláda 200 g
 - třtinový cukr (dle chuti)
 
Postup přípravy
- Máslo, mouku, nastrouhanou pomerančovou kůru, cukr, špetku soli a vodu dejte do hlubšího hrnce a na mírném ohni začněte mícháním spojovat suroviny do celistvé hmoty. Pokračujte asi 3 minuty, dokud se máslo nerozpustí a těsto se začne odlepovat od stěn hrnce.
 - Těsto přendejte do mixéru, přidejte vajíčka a jemně promixujte. Hmotu vraťte zpátky do hrnce a při mírné teplotě pokračujte s mícháním asi 2 minuty, dokud se těsto více nezpevní a nezhoustne.
 - Připravenou hmotu vložte do zdobícího sáčku s hvězdičkovou koncovkou (pokud ho nemáte, použijte plastový sáček, kterému ustřihnete růžek). Ve vysokém hrnci si rozehřejte olej, do kterého postupně vytlačujte těsto. Churros smažte asi 3 minuty, dokud nezezlátnou. Vyjměte je a obalte v krupicovém cukru smíchaném s trochou skořice.
 - Na čokoládu smíchejte škrob s trochou šlehačky a důkladně rozmíchejte, abyste ve směsi neměli hrudky. Čokoládu nalámejte na kousky a se zbylou šlehačkou dejte do kastrolku a při nízké teplotě nechte rozpustit. Přidejte rozmíchaný škrob, zvyšte teplotu a za stálého míchání nechte zhoustnout. Poté odstavte z ohně, případně dochuťte cukrem a ještě asi minutu míchejte.