Suroviny
- brambory (moučné) 1 kg
- jablka 1 kg
- sůl
- skořice (menší svitek) 1 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- voda 100 ml
- vejce 2 ks
- muškátový oříšek (strouhaný) 1 špetka
- řepkový olej (na smažení)
Postup přípravy
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pořádně je vymačkejte přes cedník, abyste je zbavili přebytečné tekutiny. Nechte ji odstát v misce.
- Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kousky do hrnce. Lehce osolte, přidejte skořici a cukr, zalijte vodou a zahřívejte až k varu. Ztlumte na nižší stupeň a nechte vařit 15 minut doměkka.
- Mezitím opatrně slijte tekutinu z brambor, ale nemíchejte miskou, aby na dně zůstal usazený škrob. Vlijte ho k nastrouhaným bramborám, přidejte vejce, špetku soli a muškátového oříšku a promíchejte.
- V pánvi rozehřejte olej a lžící na ní dávkujte těsto. Rozetřete ho do 5mm vrstvy a smažte dozlatova z obou stran 5–8 minut. Upečené placky vyjměte a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Z uvařených jablek vyjměte skořici a rozmačkejte je vidličkou na hrubší kaši. Podávejte s plackami.