Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bramborové placky s jablečným pyré
Další originální recepty bez lepku najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:
Článek
Ochutnejte léto s novým číslem časopisu Prima FRESH!
Suroviny (4 porce)
- moučné brambory 1 kg
- jablka 1 kg
- Sůl
- menší svitek skořice 1 ks
- třtinový cukr 2 lžíce
- Voda 100 ml
- Vejce 2 ks
- strouhaný muškátový oříšek 1 špetka
- řepkový olej na smažení
Postup
- Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Pořádně je vymačkejte přes cedník, abyste je zbavili přebytečné tekutiny. Nechte ji odstát v misce.
- Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a dužinu nakrájejte na kousky do hrnce. Lehce osolte, přidejte skořici a cukr, zalijte vodou a zahřívejte až k varu. Ztlumte na nižší stupeň a nechte vařit 15 minut doměkka.
- Mezitím opatrně slijte tekutinu z brambor, ale nemíchejte miskou, aby na dně zůstal usazený škrob. Vlijte ho k nastrouhaným bramborám, přidejte vejce, špetku soli a muškátového oříšku a promíchejte.
- V pánvi rozehřejte olej a lžící na ní dávkujte těsto. Rozetřete ho do 5mm vrstvy a smažte dozlatova z obou stran 5–8 minut. Upečené placky vyjměte a nechte okapat přebytečný tuk na papírové utěrce.
- Z uvařených jablek vyjměte skořici a rozmačkejte je vidličkou na hrubší kaši. Podávejte s plackami.
Bramborové placky s jablečným pyré , Foto: Máma mele vločky
MÁMA MELE VLOČKY
Martina Alinče Dvořáková
Zahradní a krajinná architektka se rozhodla postavit výzvě bezlepkového vaření pro manžela Honzu čelem a když na trhu neobjevila žádnou vhodnou bezlepkovou kuchařku pro každý den, začala zkoumat jednotlivé suroviny a jejich kombinace s vědeckou důkladností. Po mnoha experimentech si rodina pochutnala na výborných jídlech bez lepku a často i bez zbytečného cukru či laktózy.
Martina Alinče Dvořáková ráda používá amarant, pohanku, čirok, tapioku, jáhly, ale i rýži či kukuřici a další bezlepkové suroviny, z kterých připravuje pokrmy na každý den a pro všechny příležitosti – od svačin po svátky. Své oblíbené recepty sepsala v kuchařce Máma mele vločky, kterou nafotila Lucie Fenclová. A protože doma moc maso nejedí, z knihy nakonec vypadlo úplně.
Vydává Došel karamel.