Suroviny
- brambory 750 g
- sůl špetka
- hladká mouka 120 g
- moučkový cukr 50 g
- mletý mák 60 g
- máslo (rozpuštěné) 100 g
Postup přípravy
- Brambory oškrabte, nakrájejte na větší kostky a dejte do hrnce s osolenou vodou. Voda by měla sahat zhruba do poloviny brambor. Uvařte je téměř doměkka, část vody slijte do mísy a odložte.
- Brambory ve zbývající vodě rozmačkejte, přisypte mouku a přidejte trochu odložené slité vody. Vymíchejte a v případě potřeby ještě přidejte vodu z brambor. Přikrytou hmotu nechte 20 minut odstát na teplém místě. Pak ještě jednou dobře vymíchejte do hladkého hustšího těsta.
- Lžící namočenou v rozpuštěném másle odkrajujte z těsta kousky – džgance a dávejte je na talíře. Posypte mletým mákem smíchaným s moučkovým cukrem a polijte rozpuštěným máslem.
Náš tip: 16x hlavní jídla nasladko