návrat zpět

Najděte si recept

Reklama
Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím

Botwinka

4–6 porce
do 30 minut
Botwinka
Botwinka Autor: profimedia.cz
Botwinka je tradiční polská polévka, která se připravuje z mladé červené řepy. Protože se připravuje z celých řep, včetně listů a stonků, je docela sytá. Tradiční jsou natvrdo vařená vejce jako příloha, ale vařené nové brambory jsou také oblíbené.
Reklama
Reklama

Postup

  1. Řepu včetně stonků a listů důkladně omyjte. Stonky odřízněte a včetně listů nasekejte na asi 1cm velké kousky. Oškrábejte řepy, mrkev a pastinák a nakrájejte vše na kostky asi 1 cm velké. Řapíkatý celer podélně rozřízněte a nasekejte na malé kostičky.
  2. Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou řepu (ale stonky a listy ještě ne), mrkev, pastinák a celer a nechte vše prohřát. Přidejte vývar a vodu, přiveďte do varu a 15 minut vařte. V této fázi přidejte řepné stonky a listy a mladé řepné lístky – pokud je použijete. Ochuťte citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších 5–10 minut, potom sundejte z ohně.
  3. V extra misce smíchejte půl hrnku vývaru se zakysanou smetanou a vytvořte hladkou emulzi. Tu pak přidejte do polévky a dobře promíchejte.
  4. Polévku rozdělte do servírovacích misek a podávejte s nakrájenými vařenými vejci a/nebo s rozdrcenými vařenými bramborami.
Reklama

Botwinka Foto:

Botwinka, foto: Profimedia.cz

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama