Suroviny
- červená řepa (řepa včetaně stonků a listů) 6 ks
- mrkev 2 ks
- pastiňák 1 ks
- řapíkatý celer 2 stonky
- olivový olej 1 lžíce
- zeleninový vývar 3 hrnky
- voda 3 hrnky
- listový špenát (mladý špenát) 150 g
- citronová šťáva 1/4 hrnku
- cukr 1 lžíce
- sůl 1 lžička
- pepř (čerstvě namletý) 1 lžička
- zakysaná smetana 2 lžíce
Příloha
- vejce natvrdo 4 ks
- brambory 8 ks
Postup přípravy
- Řepu včetně stonků a listů důkladně omyjte. Stonky odřízněte a včetně listů nasekejte na asi 1cm velké kousky. Oškrábejte řepy, mrkev a pastinák a nakrájejte vše na kostky asi 1 cm velké. Řapíkatý celer podélně rozřízněte a nasekejte na malé kostičky.
- Ve velkém hrnci rozehřejte olej. Přidejte nakrájenou řepu (ale stonky a listy ještě ne), mrkev, pastinák a celer a nechte vše prohřát. Přidejte vývar a vodu, přiveďte do varu a 15 minut vařte. V této fázi přidejte řepné stonky a listy a mladé řepné lístky – pokud je použijete. Ochuťte citronovou šťávou, cukrem, solí a pepřem. Vařte dalších 5–10 minut, potom sundejte z ohně.
- V extra misce smíchejte půl hrnku vývaru se zakysanou smetanou a vytvořte hladkou emulzi. Tu pak přidejte do polévky a dobře promíchejte.
- Polévku rozdělte do servírovacích misek a podávejte s nakrájenými vařenými vejci a/nebo s rozdrcenými vařenými bramborami.