Hledáte inspiraci pro každodenní vaření?
Nechte si zasílat newsletter plný sezónních receptů.
Najděte si recept
Na co máte chuť?

Bezlepkové fish & chips s hráškovým pyré
Smažený kapr je tradiční vánoční pokrm, který ale malé děti většinou moc neocení. Zkuste pro začátek mnohem přívětivější formu – křupavé kousky kapra, domácí pečené hranolky a krásně krémové pyré z hrášku. Tuhle dobrotu nemusíte servírovat jen na Vánoce a rozhodně ne jen dětem!
do 1 hodiny
4 porce
Suroviny (4 porce)
Hranolky:
Hráškové pyré:
- mražený hrášek 600 g
- Máslo 50 g
Ryba:
- vykostěné filety z kapra 4 ks po 150 g
- Mléko 200 ml
- Vejce 2 ks
- kukuřičná mouka 2 lžíce
- strouhanka z cornflakes
- klínky citronu k podávání
Omlouváme se, snažíme se dohledat chybějící obrázek
Postup
- Brambory oloupejte a nakrájejte na širší hranolky, které v hodně osolené vodě povařte 2 minuty a sceďte. Pečte na plechu vyloženém pečicím papírem při 200 °C po dobu 17 minut.
- Hrášek nechte 2 hodiny povolit a orestujte ho na rozpuštěném másle. Vložte ho mixéru a umixujte. Nepoužívejte tyčový mixér, s ním totiž nedocílíte hladké konzistence.
- Z mléka, vajec a kukuřičné mouky umíchejte těstíčko. Osolené filety nakrájejte na širší proužky, obalte v těstíčku, pak ve strouhance a smažte na oleji dozlatova. Podávejte s klínky citronu.
Recept připravili v rodinné kavárně a restauraci Králík v rádiu, která vznikla v roce 2014 jako místo setkávání pro rodiče s malými dětmi. Děti mají vyžití v herně, kde je vždy chůva/teta na hlídání, a rodiče si v klidu popovídají nebo pracují. Zároveň je zde plnohodnotná restaurace, která je přizpůsobena malým návštěvníkům (méně soli a koření). Ve stálé nabídce jsou dětské porce. Vyberou si i ti, kteří mají bezlepkovou, bezlaktózovou nebo vegetariánskou dietu. Vaří pouze z čerstvých a sezonních surovin bez přidaných dochucovadel či zvýrazňovačů chutí.
Adresa: Křižíkova 55/65a, Praha 8–Karlín, www.kralikvradiu.cz