Náplň
- kešu 450 g
- limetková šťáva 2 lžíce
- sirup z agáve 3 lžíce
- kokosové mléko 100 g
- Kokosový olej 3 lžíce
Korpus
- sušené datle 60 g
- mandle 140 g
- sušené fíky 40 g
Sorbet
- ovoce (např. jahody, maliny, třešně, meloun) 200 g
- sirup z agáve 2 lžíce
Navíc
- kešu (na ozdobu) 1 hrst
Postup přípravy
- Kešu ořechy na náplň namočte na minimálně 8 hodin (nejlépe přes noc) do dostatečného množství vody.
- Další den vypeckujte datle a všechny přísady na korpus rozmixujte dohladka (v robotu nebo stolním mixéru, použijte funkci pulzování). Pomalu přilévejte 4 lžíce vody, aby se hmota spojila, ale příliš nezvlhla. Těsto vtlačte do dortové formy a dejte do chladu.
- Kešu ořechy slijte a propláchněte studenou vodou. Spolu s 200 ml vody, limetovou šťávou a agávovým sirupem rozmixujte v robotu nebo mixéru dohladka. Nakonec přidejte kokosový krém a kokosový olej a ještě jednou promixujte.
- Hmotu naneste na korpus, lžící podle libosti vytvořte ozdobné vlnky a koláč dejte minimálně na 8 hodin (nejlépe přes noc) ztuhnout do chladničky.
- Krátce před podáváním vyjměte koláč z chladničky. Kešu určené na ozdobu opražte na suché pánvi dozlatova, ihned vyjměte a nechte vychladnout.
- Mražené ovoce a agávový sirup rozmixujte v robotu nebo mixéru na sorbet (v případě potřeby přidejte trochu studené vody). Sorbet naneste na koláč, posypte kešu ořechy a podávejte.
- Prima tip: Mleté zemní mandle (zvané také chufa) najdete v prodejnách zdravé výživy v oddělení s přísadami a potřebami na pečení. Nejedná se o ořechy, ale o hlízy (tedy vhodné i pro alergiky). Jsou přirozeně sladké a dají se mlsat i vcelku (předtím se ale musí 8 hodin máčet).