Logo Prima Fresh Logo Prima Fresh
  • Menu
  • Recepty
  • Články
  • TV Program
  • Časopis
  • Recepty z TV
  • Speciál: Cuketa
  • Kam za pivem
  • Sledujte prima+
  • Vyhledávání
  • Můj profil
    • Nastavení účtu
    • Odhlásit se
    • Máte již účet?
      Přihlásit se
    • Jste tu poprvé?
      Vytvořte si účet

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček
  • Témata
    • Recepty
    • Články
    • TV Program
    • Časopis
    • Recepty z TV
    • Speciál: Cuketa
    • Kam za pivem
    • Sledujte prima+
  • Přihlášení
    • Můj profil
    • Odhlásit se
Sledujte nás
  • Oblíbené recepty
    • Houby
    • Dýně
    • Rychlovky
  • Přílohy
    • Hranolky
    • Knedlíky
    • Kaše
  • Polévky
    • Česká klasika
    • Silné vývary
    • Krémové
  • Saláty
    • Těstoviny
    • Sladké
    • Bezmasá jídla
  • Populární kuchaři
    • Zdeněk Pohlreich
    • Jaroslav Sapík
    • Karolína Kamberská
  • Videorecepty
    • Teď vaří šéf!
    • Česko na talíři
    • Karolína, domácí kuchařka
  • Tipy a triky
    • Kam za jídlem
    • Vychytávky
    • Na nákupech
  • Novinky
    • Blog šéfredaktorky
    • Soutěž Fresh
    • Časopis
  • Prima+
  • CNN Prima NEWS
  • Prima ZOOM
  • Prima LIVING
  • Prima Ženy
  • Prima LAJK
Sledujte nás
Prima Fresh logo

Trendy:

Kuře
Polévky k večeři
Rychlé večeře
Česká kuchyně
Tradice našich babiček

Nejlepší recept na boloňské špagety krok za krokem

Nejlepší recept na palačinky jako od maminky

Kuře na paprice s máslovými noky krok za krokem

Klasická čočka na kyselo se sázeným vejcem

Jednoduchá dýňová polévka

Houbový guláš: nejlepší recept z lesních hub

Recepty
Martina Čerňanská
,
archiv GURMET
Pin it

Hit týdne

Další hity

Živáňská vepřová pečeně

Živáňská vepřová pečeně
Koprová omáčka
Nepečený piškotový dort s tvarohem a jahodami
Populární
Nepečené mini dortíky s jahodami a krémem z bílé čokolády
6 kreativních nových nápadů, jak připravit gin & tonic s moderním švihem
Citronovo-medová vepřová žebírka s brambory a fenyklem podle Jamieho Olivera
Pomerančové řezy s perníkovým korpusem a tvarohovou náplní
Trenčanské párky s fazolí – vylepšený domácí recept na trampskou klasiku

Rajčatová polévka s celerem a sýrem

Rajčatová polévka s celerem a sýrem

Rajčatová polévka s celerem a sýrem Zdroj: archiv Gurmet

  • Zavřít

Rajčatová polévka s celerem a sýrem Zdroj: archiv Gurmet

Moje hodnocení
4x

Přestože celer poprvé popsali švýcarští a italští botanikové už před 1600 lety, musí si do jídelníčků některých domácností doteď pracně klestit cestu. Přitom jednoduchá kombinace rajčat a celeru vytváří na jazyku pohádkové potěšení.

4 porce
60 minut

Suroviny

  • máslo 2 lžíce
  • cibule 1 ks
  • celer 1/2 bulvy
  • hladká mouka 1 lžíce
  • zeleninový vývar 800 ml
  • rajčatové pyré (nebo šťáva) 500 ml
  • cukr krystal 1 lžíce
  • tvrdý sýr (gouda nebo čedar) 100 g
  • rukola 1 hrst
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

  1. Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Celer rovněž oloupejte a rozkrájejte na kostky velké asi 2 x 2 cm. V kastrolu rozehřejte máslo a na něm cibuli restujte, dokud nezačne ztrácet barvu a nezprůhlední, trvá to asi 4 minuty. Cibuli průběžně míchejte.
  2. Do kastrolu přihoďte celer a smažte na mírném ohni dalších 5 minut. Nezapomeňte občas zamíchat. Přisypte mouku, promíchejte a vše ještě minutu smažte. Zalijte vývarem, osolte a vařte 15 minut, dokud celer nezměkne.
  3. Základ polévky rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přidejte rajčatové pyré a cukr podle chuti. Polévku znovu nechte 5 minut povařit. Je-li polévka po rozmixování příliš hustá, zřeďte ji podle potřeby vývarem nebo vodou.
  4. Rozdělte polévku do misek, posypte ji sýrem a ozdobte lístky rukoly.
  5. Prima tip: Jednou ze skvělých vlastností této polévky je, že chutná výtečně i studená.

Nejlepší recepty e-mailem

Zanechte nám svůj e-mail a 1x týdně vás upozorníme na to nejnovější a nejlepší z našeho webu.

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracování osobních údajů

background

Zdroj receptu

archiv GURMET

Vstoupit do diskuze
Sdílejte článek

Návrhy pro vás

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Recepty

Kuřecí karbanátky s cuketou a parmazánem pečené v troubě

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní


Přečtěte si také

Prostřeno!

Prostřeno: Smetanovo-čokoládová dobrota s malinami

Prostřeno!

Prostřeno: Italské ossobuco

Prostřeno!

Prostřeno: Krémová česneková polévka

Prostřeno!

Prostřeno: Slaninové rolky

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Soutěžící

Petra Kostková

Soutěže Prostřeno!

Soutěž Prostřeno! o pět balíčků produktů Idilia Foods (25. 9. - 28. 9. 2023)

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Recepty

  • Těstoviny
  • Sladké
  • Maso
  • Zelenina
  • Nápoje
  • Ryby a mořské plody
  • Polévky
  • Předkrmy a chuťovky
  • Vegetariánské
  • Ovoce
  • Saláty
  • Přílohy
Recepty

Domácí vaječné těstoviny – základní recept i ochucené varianty

Těstoviny

Skromně a chutně: Těstoviny cacio e pepe ricotta podle Pasta Queen

Přílohy

Gnocchi alla Sorrentina – domácí bramborové noky s rajčatovou omáčkou a mozzarellou podle Pasta Queen

Sladké

Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem

Sladké

Plněné briošky z kynutého máslového těsta se skořicovou náplní

Sladké
10

Černá roláda s kakaem a čokoládou podle Cukrařinky

Maso

Kuře adobo: Filipínské národní jídlo chutná skvěle díky výrazné marinádě

Maso

Večeře z jednoho pekáče: Plněné kuřecí roládky pečené s batáty

Maso

Jíme zdravě s dětmi: Masová sekaná s cuketou, rýží a mrkví

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Home & Decor

Kvalitní kuchařský nůž vám usnadní přípravu pokrmů

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Nápoje

Tinto de Verano – španělský letní drink z červeného vína

Ryby a mořské plody

Fritované olihně se solí a pepřem v asijském stylu

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Ryby a mořské plody

Skromně a chutně: Bramborový koláč s uzenou makrelou

Polévky

Babí léto na talíři: Dýňovo-rajčatová krémová polévka

Polévky

Dubáková polievka s osúchom aneb Polévka z hříbků s nákypem z brambor se zakysankou

Polévky

Dýňová polévka s pivem a sýrem – oblíbená klasika v novém kabátku

Zelenina

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků

Předkrmy a chuťovky

Rychlá a snadná sýrová omáčka k nachos

Předkrmy a chuťovky
6

Křupavé grissini tyčinky z kynutého těsta podle Pavla Berkyho

Recepty

Bez masa: Květákové steaky zapečené s čedarem

Recepty

Nakládaný houbařský hermelín à la kulajda

Vegetariánské

Křupavé tofu smažené na pánvi se sladkokyselou omáčkou v asijském stylu

Nápoje
6

Domácí broskvový sirup

Recepty

Bezinkový sirup z plodů bezu černého – posiluje imunitu a skvěle chutná

Zavařeniny

Zavařujeme: Švestkový džem s vůní perníčků

Saláty

Green Goddess aneb božský zelený dresink je jednoduchý a hodí se skoro na všechno

Saláty
8

Salát s rybí paštikou, marinovanou červenou řepou, koprem a křenem

Recepty

Utopencův salát se špekáčky a kysaným zelím

Drůbež

Šumavská pečená kachna s houbovou omáčkou a krupicovými knedlíky

Maso

Vepřová líčka v krémové omáčce z lesních hříbků s domácími špeclemi s opečenou slaninou

Přílohy

Tak trochu jiné halušky s brynzou, slaninovým pyré, zeleninou a bramborovou slámou

prima-cnn-news

PŘEHLEDNĚ: Policisté, úředníci nebo učitelé. Podívejte se, kolik berou státní zaměstnanci Vzdal hold Ukrajinci bojujícímu za nacisty. Šéf kanadské Sněmovny si teď sype popel na hlavu Ukrajinci mají šanci zásadního průlomu na frontě. Čas na postup se ale krátí, varují experti

prima-zeny

Žiju se ženou, přiznala farářka Martina Viktorie Kopecká. Už nechce nic předstírat Honza Dědek vzpomíná na největší výzvu. V roli hosta ho Jan Kraus pořádně vyškolil Návštěvníci se musí protáhnout mezi nahými těly. Výstava kontroverzní umělkyně šokuje

prima-zoom

Jak Vikingové přišli o Anglii? Létající noční můra ponorek má torpéda i hlubinné bomby. Podívejte se na ni v akci Žralok dostal zálusk na lachtana. Podívejte se, kdo v napínavém souboji zvítězil

prima-fresh

Skromně a chutně: Pesto z brokolicových stonků Volarské guladschen, tedy čtvercové koláče plněné tvarohem Mixér: oslava sladkých makronek, famózní mušle nebo nová restaurace s italskou kuchyní

prima-cool

Co nabídne nový Harry Potter? Hra o Kazmův milion dolarů skončila. Známý český streamer tvrdí, že vyhrál Armageddon už není nejblbější film všech dob. Co ho drtivě překonalo?

playboy

Co vás čeká v říjnovém čísle časopisu Playboy? Playmate a pictorialy říjnového vydání Thermes Marins de Saint Malo: Trendy na TikToku se mění, touha po kvalitní péči zůstává

lajk

Kazma peníze těžce nemocnému chlapci zatím nedá. Existuje vůbec ten milion, ptají se lidé Něco jí našli v prsu. Týnuš Třešničková po popáleninách dál válčí s osudem Zpěvačka Tereza Kerndlová je těhotná, začali spekulovat její fanoušci

prima-living

Katy Perry a Orlando Bloom jdou k soudu kvůli bydlení. Bojují o dům za 300 milionů Herečka Kaley Cuoco koupila sídlo v Los Angeles. V luxusním domě je kino i vinný sklípek Sklizeň vlašských ořechů je tady. Jak vlašáky správně skladovat, aby do Vánoc nezplesnivěly

Populární témata

Nejlepší filmy 2022 Nejlepší horory TV program Změna času Partie Počasí Kdy budou volby Mafia Auto – katalog 7 pádů Honzy Dědka Partička Svařené víno Tatarák podle Pohlreicha Filmy od Marvelu Aloe vera Pěstování lichořeřišnice Výpočet ascendentu Tvarohové knedlíky Nejlepší palačinky Švestkový koláč

O FTV Prima Management Volná místa Press Reklama Castingy a výzvy HbbTV Kontakty Podmínky užívání Zpracování osobních údajů Cookies Nápověda Vlastník FTV Prima spol. s r.o. Redakce Nastavení soukromí
App Store Google Play
© FTV Prima spol. s r.o.