Suroviny
- máslo 2 lžíce
- cibule 1 ks
- celer 1/2 bulvy
- hladká mouka 1 lžíce
- zeleninový vývar 800 ml
- rajčatové pyré (nebo šťáva) 500 ml
- cukr krystal 1 lžíce
- tvrdý sýr (gouda nebo čedar) 100 g
- rukola 1 hrst
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Oloupanou cibuli nakrájejte na kostičky. Celer rovněž oloupejte a rozkrájejte na kostky velké asi 2 x 2 cm. V kastrolu rozehřejte máslo a na něm cibuli restujte, dokud nezačne ztrácet barvu a nezprůhlední, trvá to asi 4 minuty. Cibuli průběžně míchejte.
- Do kastrolu přihoďte celer a smažte na mírném ohni dalších 5 minut. Nezapomeňte občas zamíchat. Přisypte mouku, promíchejte a vše ještě minutu smažte. Zalijte vývarem, osolte a vařte 15 minut, dokud celer nezměkne.
- Základ polévky rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Přidejte rajčatové pyré a cukr podle chuti. Polévku znovu nechte 5 minut povařit. Je-li polévka po rozmixování příliš hustá, zřeďte ji podle potřeby vývarem nebo vodou.
- Rozdělte polévku do misek, posypte ji sýrem a ozdobte lístky rukoly.
- Prima tip: Jednou ze skvělých vlastností této polévky je, že chutná výtečně i studená.