Suroviny
- quinoa (propláchnutá) 200 g
- drůbeží vývar 500 ml
- smetanový sýr 2 lžíce
- citron 1/2 ks
- máslo 1 lžíce
- olivový olej 1 lžíce
- chilli papričky (nakrájená nadrobno) 1 ks
- česnek (na jemné plátky) 2 stroužky
- uzená slanina (na nudličky) 2 silnější plátky (100 g)
- krevety (oloupané a zbavené hlavy a střívka) 500 g (300g čisté váhy)
- dip (pikantní pálivá omáčka k podávání)
Článek
Nejlepší recepty z krevet
Obliba mořských plodů i v našich končinách bez moře stoupá. Není divu, pokud jim dáte šanci, zjistíte, že jsou velmi lahodné, zdravé a velmi jednoduché na přípravu. A...
Postup přípravy
- V rendlíku přiveďte na středním ohni k varu quinou s vývarem, pak oheň zmírněte. Přiklopte a zvolna vařte 15 minut, až se většina tekutiny vstřebá. Vmíchejte smetanový sýr a nastrouhejte kůru z poloviny citronu. Je třeba, aby směs měla trochu zplihlou konzistenci, je-li příliš pevná, přidejte ještě trochu smetanového sýra nebo šplíchanec horké vody.
- Zatímco se quinoa vaří, ve velké pánvi na sředním ohni opečte na másle a olivovém olej polovinu chilli papričky, bílé části jarní cibulky, česnek a slaninu. Vložte odloženou půlku citronu řezem dolů. Opékejte, až začne slanina pouštět tuk a chytat barvu.
- Vsypte krevety a opékejte je 3-4 minuty, až začnou hezky růžovět. Vyjměte je z pánve.
- Opečený citron vymačkejte do pánve a vyškrábněte vechny drobné přípečky, aby vznikla rustikální omáčka. Krevety podávejte s quinoou, posypané slaninou a pokapané šťávou z pánve. Ozdobte zbývající chilli papričkou, pikantní pálivou omáčkou podle chuti a hrstí zelené části jarní cibulky.