Suroviny
- extra virgin olivový olej
- cibule (menší) 1 ks
- řapíkatý celer 4 ks
- mrkev 1 ks
- česnek 4 stroužek
- bobkový list
- lilek (menší) 1 ks
- brambory 2 ks
- hovězí maso (libové hovězí nebo telecí) 250 g
- krupky (malé) 1 hrst
- mletá sladká paprika 2 lžičky
- rajský protlak 1 lžíce
- červené víno 150 ml
- sůl
- pepř (mletý)
- zeleninový vývar 3 l
- petrželka (nasekaná) 1 hrst
Postup přípravy
- Všechnu zeleninu a maso nakrájejte nadrobno.
- Do hrnce dejte olivový olej a rozehřejte ho. Přidejte cibuli, celer, mrkev, česnek a bobkový list a na mírném ohni vše opékejte asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne. Občas zamíchejte.
- Přidejte lilek a brambory, nakrájené maso a krupky a opékejte na silnějším ohni dalších 10 minut. Přidejte mletou papriku a rajčatový protlak, dobře promíchejte a podlijte červeným vínem. Osolte a opepřete, zhruba 5 minut poduste a potom přilijte teplý vývar. Vařte 20 minut, dokud brambory a krupky nezměknou.
- Před podáváním polévku posypte nasekanou petrželkou.