Suroviny
- bageta -
- sýr gruyère -
- cibule 3 ks
- máslo -
- tymián -
- bobkový list -
- kuličkový pepř -
- bílé víno -
- cukr 1 lžíce
- hladká mouka 1 lžíce
- zelenina na vývar -
Postup přípravy
Na másle necháme změknout na proužky nakrájenou cibuli, zasypeme cukrem a necháme lehce zkaramelizovat. Stáhneme plamen, vsypeme koření a podlijeme skleničkou bílého vina. Po 10–15 minutách, když se víno odvaří, opět přilijeme další víno a lehce seškrabáme připáleniny, které dávají polévce chuť. Proces ještě jednou zopakujeme, pak vyndáme koření, zaprášíme moukou, promícháme a zalijeme asi litrem až litrem a půl vývaru, dosolíme. Polévku vlijeme do misky, dáme do ní dva plátky bagety, zasypeme strouhaným sýrem a necháme zapéct, než se sýr rozpustí.