Suroviny
- hovězí svíčková
- vepřová panenka
- kachní prsa
- vývar (hovězí žebra, morkové kosti, maso, odřezky, cibule, koření dle chuti)
- zakysaná smetana
- majonéza
- dijonská hořčice
- citronová šťáva
- olivový olej
- česnek
- cibule 1
- pažitka
- mletá sladká paprika
- nakládaná zelenina
- badyán 1/2
- zelenina dle chuti
- med
- sůl
- pepř
Hořčicovo-medový dip
- med 1 PL
- česnek 1 stroužek
- citronová šťáva 1 ML
- olivový olej 1 ML
- zakysaná smetana 2 PL
- majonéza 2 PL
- dijonská hořčice 1 PL
- pepř
pikantní dip
- zakysaná smetana 2 PL
- majonéza 2 PL
- chilli omáčka 1 ML
- mletá sladká paprika 1/2 ML
- cibule 1/4
- sůl
- pepř
česnekový dip
- zakysaná smetana 2 PL
- majonéza 2 PL
- česnek 2 stroužky
- pažitka
- sůl
Postup přípravy
Vývar
- Vývar si připravíme předem. Je nutné, aby se táhl několik hodin. 2 kg masa a kostí dáme na 220 °C na 20 minut do předehřáté trouby. Pak vše přendáme do velkého hrnce, přidáme 1 velkou tmavou očištěnou cibuli se slupkou a zalijeme studenou vodou.
- Na mírném stupni táhneme několik hodin (v mém případě 24 hodin, ale můžete i déle). Nesmí se vařit! Poté přecedíme a část si necháme na podlití hlavního chodu.
- Zbytek nalijeme do nádoby na fondue, přidáme lžíci soli (vývar musí být přesolený, aby mělo maso chuť), stroužek česneku a 1/2 badyánu. Syrové maso nakrájíme na hodně tenké proužky (můžeme dát na 1 hodinu do mrazničky, aby se lépe krájelo) a připravíme dipy.
Hořčicovo-medový dip
- V mističce vymícháme metličkou lžíci tekutého medu, 1 prolisovaný stroužek česneku, lžičku citronové šťávy a lžičku olivového oleje.
- Pak přidáme 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 1 lžíci dijonské hořčice, pepř a spojíme. Dáme do chladu.
Pikantní dip
- V mističce vymícháme metličkou: 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 1 lžičku chilli omáčky, ½ lžičky mleté červené papriky, ¼ cibule nakrájené najemno, sůl a pepř.
- Dáme do chladu.
Česnekový dip
- V mističce vymícháme metličkou: 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce majonézy, 2 stroužky nastrouhaného česneku, pažitku dle chuti a sůl. Dáme do chladu.
- Do mističek pak nandáme různé druhy nakládané domácí zeleniny (okurky, kozí rohy, papriky, cibulky, červenou řepu atd.) a syrovou zeleninu, kterou si můžeme též povařit. Zeleninu a dipy podáváme s uvařeným masem z fondue.
Autor receptu: Lucie Vlčková