Suroviny
Pepřová omáčka
- cibule 2
- smetana ke šlehání 500 ml
- pepř celý 2 PL
- máslo
- sůl
Postup přípravy
- Maso nakrájíme na větší špalky, potřeme olejem, posolíme, posypeme zlehka grilovacím či pikantním kořením a dáme odležet do lednice na 1 hodinu. Poté rozpálíme pánev, dáme na ni snítek tymiánu a restujeme panenku ze všech stran cca 7–8 minut. Vypneme a přiklopíme poklicí, necháme 5 minut odpočívat. Poté maso zabalíme do alobalu a ještě ho necháme odležet.
- V mezičase se vrhneme na omáčku. Do výpeku dáme najemno nakrájenou cibuli, přidáme dvě lžíce másla a restujeme. Zalijeme smetanou, přidáme nadrcený pepř a necháme vyvařit na požadovanou hustotu. Dochutíme solí a případně zjemníme máslem.
- Brambory umyjeme a vcelku je dáme vařit do osolené vody na 10–15 minut. Po předvaření je rozkrájíme na poloviny, lehce pokapeme olejem, posypeme kořením na pečené brambory a případně dosolíme, přidáme snítky tymiánu a dáme do rozpálené trouby na 10 minut pod gril.
Autor receptu: Tereza Bergerová