Suroviny
- vepřová panenka
- šunka 200 g
- celer
- batát
- mléko 500 ml
- máslo 75 g
- worchestrová omáčka
- rozmarýn
- bylinková směs
- brusinková omáčka
- olivový olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Panenku si nakrájíme na pěticentimetrové špalíky. Maso osolíme, opepříme, pokapeme worcesterem a obalíme do parmské šunky. Máslo smícháme s bylinkovou směsí. Celer nakrájíme na kostičky a vaříme, dokud nezměkne. Pak vylijeme přebytečnou vodu a dolejeme mléko. Jakmile mléko přijde k varu, vypneme a vylejeme 300 ml. Zbytek ponecháme, přidáme máslo rozmixujeme na kaši a osolíme. Batáty nakrájíme na centimetrové plátky, které povaříme deset minut - ne úplně doměkka.
- Poté si rozpálíme grilovací pánev. Batáty vytáhneme z hrnce, osolíme a opepříme, zakápneme olivovým olejem a z obou stran opečeme.
- Na další pánvi nebo kontaktním grilu opečeme panenku ze všech stran, když dosáhneme vnitřní teplotu 63°C, panenku zabalíme do alobalu s rozmarýnem, lžičkou másla a bylinkovou směsí. Necháme odpočinout 10 minut.
- Podáváme s celerovým pyré a batáty. Přelijeme brusinkami.