Head
- bůček 1.5 kg
Zelí
Zelí
Postup přípravy
- Bůček nakrájíme na kostičky. Vložíme do pekáče, přidáme nakrájenou cibuli a celý česnek, okořeníme dle libosti. Zalijeme trochou oleje a dáme marinovat přes noc. Další den maso pečeme 3,5 hodiny na 130°C.
- Domácí knedlíky: Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Do mísy dáme mouku, žloutky, sůl, mléko, přidáme nakrájené a mírně osmahnuté rohlíky na másle, nakonec přidáme sníh ze dvou bílků. Hrnky dobře vymažeme máslem a naplníme je do tří čtvrtin. Vaříme 20 minut, pak hned hrnky s knedlíky ponoříme na chvíli do studené vody, aby šly dobře vyklopit.
- Zelí: Hlávkové zelí nakrouháme. Cibuli nakrájíme najemno a osmažíme na oleji nebo na sádle dozlatova, zasypeme hladkou moukou, po zasmažení přidáme nakrouhané zelí, kmín, sůl a špek nakrájený na kostičky. Podlijeme vodou a dusíme dvě hodiny, nakonec dochutíme cukrem a octem.