Suroviny
- rajčata 300 g
- zeleninový vývar 1 l
- hladká mouka 1 PL
- rajčatové pyré
- máslo 60 g
- bazalka
- skořice
- hnědý cukr 1 ML
- zakysaná smetana
- těstoviny tarhoňa
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- V hrnci rozehřejeme máslo a opražíme na něm hladkou mouku. Jíšku zalijeme studeným vývarem a přivedeme k varu. Do vývaru přidáme čerstvá spařená oloupaná rajčata nakrájená na kostičky, spolu s rajčatovým pyré.
- Promícháme a vaříme asi 20 minut. Do polévky přidáme špetku skořice, pár lístků bazalky, sůl a pepř. Uvařenou polévku rozmixujeme a dle kyselosti dochutíme hnědým cukrem. Těstoviny tarhoňe dáme do již vroucí vody na 10 minut.
- Servírujeme prvně těstovinu, zalijeme polévkou, ozdobíme zakysanou smetanou a čerstvými lístky bazalky.
Autor receptu: Jakub Trojan