Pařený knedlík
- mouka 500 g
Pařený knedlík
- olej 2 PL
Head
- nové koření 10
- bobkový list 2
- cibule 1
- citron 2
- slanina
- smetana na vaření 200 ml
- citron 1
- šlehačka 250 ml
- brusinky
- cukr 2 PL
- sůl
- pepř
Postup přípravy
- Maso a omáčka: Zeleninu očistíme a nakrájíme na kostičky. Maso odblaníme a prošpikujeme slaninou. Osolíme a opepříme. Dáme ho do pekáčku. Přidáme zeleninu, dvě lžíce cukru a trochu soli koření i citron, z jeho první poloviny vymačkáme šťávu do pekáčku a druhou polovinu nakrájenou na plátky klademe k zelenině a masu. Podlijeme vodou. Necháme odležet alespoň přes noc v lednici. Po odležení vyjmeme maso a orestujeme jej na oleji ze všech stran. Vložíme zpět k zelenině, dáme do trouby a pečeme do změknutí masa.
- Až je maso měkké, tak jej vyjmeme a udržujeme v teple, například v troubě. Z pekáčku se zeleninou vyjmeme koření, které můžeme mít celou dobu pečení v sítku na koření. Zeleninu přendáme do hrnce, rozmixujeme tyčovým mixerem a přivedeme k varu. Jakmile zelenina začne vařit, přidáme rozmíchanou záklechtku (voda s hladkou moukou), provaříme cca 5 minut za stálého míchání. Dochutíme solí, cukrem, citronem dle chuti. Před ukončením varu přidáme smetanu na vaření, promícháme a odstavíme ze sporáku.
- Pařený knedlík: Vodu, cukr a kvasnice smícháme dohromady v misce. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Do větší mísy si dáme mouku, sůl, olej a vejce. Přidáme kvásek a vše promícháme. Dáme na teplé místo kynout alespoň 1 hodinu. Z vykynutého těsta poté tvarujeme krásné oválky do tvaru knedlíků. Knedlíky vkládáme do olejem vymazaného pařáčku na knedlíky a necháme 20 minut v páře. Po vyjmutí z páry knedlíky propícháme na několika místech nožem.
- Knedlíky, maso a omáčku servírujeme se šlehačkou, brusinkami a plátkem citronu.